Kedves Borkedvelő Szomszédok szerte Pátyon!

Most jártam a Krénnél, ahol azzal fogadtak, hogy mit szólok a nehézfémes magyar borokhoz.

Visszakérdeztem, hogy ők mit szólnak ahhoz, hogy két éve a 10 legjobb európai pince közé választották a töki Nyakas Pincészetet. Ja, hogy nem hallották? Pedig pl. Olaszhonban közhír volt.

Ennyit a magyar média által közölt hírek természetéről.

A tárgyilagosságáról pedig annyit, hogy ami bort Angolhonban bevizsgáltak, az a britek saját állítása szerint is ASZTALI KATEGÓRIA volt. Ez az apró tény hajlamos elsikkadni a médiában ( következetesen direkt nem újságírásról beszélek, mert az egy ma kihalóban levő, becsületes szakma megjelölése volt).

Ki tud pl. olyan adatot, hogy ? termelő ? borát vizsgálták. Mekkora méretű cégek voltak ezek? Voltak-e már korábban bűntetve, stb.   300 Ft-os bort mindenki saját felelősségére igyon!

Így tehát ez a hír nem hír, csak médiaközlemény.

De tény, hogy ami borokról az újságok szólnak, amikkel mi is foglalkozunk a Borklubok alkalmával, nos az a mennyiség az országos termésnek mindössze 6-8 %-a.

Ezek után tehát, mit mondjak az asztali kategóriájú borok, s ezen borok bőven nem is csak alföldi előállítóiról? Többségük igyekvő, apja nyomdokain haladó, nem túl fantáziadús emberke. A kisebbségük? Azok között vannak sajnos nagyon fantáziadúsak is, akik egy-egy engedélyezési szám alatt több tételt is kilöknek a piacra. Ezek akár komoly méretű, Tesco gazdaságos nagy cégek is lehetnek.  Őérettük nem teszem tűzbe a kezem. (Sokféle esetről hallani. Pl. hová tűnnek, hol értékesülnek a hajósi vörösborok, ha a boltokban alig találkozni velük. Mindenesetre a Vörösmarthy utcai kisboltban jó két éve szóltam, hogy olyan Pest közeli cég borait árulják, akik már épp akkor lebuktak . A válasz: ezt tudják megfizetni a pátyiak.)

Ilyen szempontból tehát igaz is lehet a hír.  A kisebb cégek többnyire elmaradott, néhányuk romantikusnak kinéző pince, de többségük még annak sem mondható.  E helyeken rengeteg rozsdás vassal, korrodált rézzel érintkeztetik boraikat, szemben a korracélt (de legalábbis műanyagot) is használó, felkészültebb pincékkel. A törvény szerint, ha ilyet kimérnek a borukból, azt ki is kell szedni belőle. Ha kimérnek..., mert eljut-e mind a laborig?

A borengedélyezési egyközpontú minisztériumi laboratóriumának rendkívül piacbarát rendszeréről csak annyit, hogy egy 100 literes tételnek az engedélyezési díja ugyanannyi, mint azoké, akik pl 1.000.000 l-re kérnek engedélyt. Ráadásul az ott is láttatott mennyiségből 8 Ft/liter jövedéki adót is fizetünk, amiből 5 Ft ennek a labornak a fenntartására van költve. (ez 1.750.000 mFt/év lenne, bőven sok). Mennyi lehet emellett (ezek után?) a fekete bor, mennyi a szürke? Ki tudja, amikor csak Olaszországból valami 24.000.000 liter körül hoztak be a magyar vámstatisztika szerint, miközben az olasz statisztika szerint ők 50.000.000 liter körül küldtek édes honunkba. Ezt rakja össze a Kovács lászló.

Amúgy miért lenne itt a borpiacon más a helyzet, mint az országban, ahol az MSZP épp most kedvezményes kölcsönt vesz fel pártszékház vásárlásra, és ez a MFB-s keret a többi párt részére is fennáll?

Mindenki teheti a dolgát, mert hagyjuk.

Miért hagyjuk? Miért legyen igaza a szlovákoknak, amikor meghatározzák nemzetünk, országunk mai ismérveit? Ennyi nehézfém van már a fejünkben?

De ez már nem a borról szól, tehát: Áh, hagyjuk! Ne terheljük a listát.

Marad a konklúzió, hogy aki az általam bemutatott pincékben, ott a helyszínen szerzi be a borait, az nem csak anyagilag jár jobban, de hajótöréskor nehezebben merül el a vízben. S ez is valami.

Ez az én egyik téglám.

Hozzátok ti is tégláitokat ide a listára. Giu már hozott, egy másikra már jó éve készülünk, hozzon más is.

S miért csak a kulináris piacot vizsgálgatjuk?

Mert, miért ne határozhatnánk meg magunkat önvédő és dacegyletként, mint eleink?

Jönnek a karácsonyi vásárlások. Megírhatnátok milyen TV-t, DVD-t vsároljunk, melyiket ne, kerüljük az mpeg2-t, vagy az mpeg4-et tudót, mik a vásárlás IGAZI szempontja a téli sporruháknál, mitől mászik el a parizer és a prágai sonka az egyik boltban és miért ehető a másikból vásárolt még egy hét múlva is?

Sokat tanultunk már eddig is.  Tanuljuk a bort, tanuljuk az olajat és a sajtot, pedzegetjük a pezsgőt, de annyi-annyi tanulnivalónk van még, amik átadására a média ellenérdekeltség miatt alkalmatlan. Segítsük egymást!

Üdv,
Ritecz János
képek
Meghívó 1.

Kedves Bor- és Libabarátok,

Ez évi Szt. Márton napi, libaétkekkel körített borkóstolónkat

november 7-én, pénteken 20.00 órakor a  Kultúrházban (Kossuth Lajos
utca, az önkori épülete után)

rendezzük meg.

A liba étkekről hagyományosan Rokolya Peti gondoskodik. Jómagam pedig
újborokat fogok bemutatni.

Az ételek különlegessége és beszerezhetősége miatt (tudjátok, a libahús
fokozza a szerelemvágyat, a libaepét pedig, mint nemzőerőt növelő szert
ismerik, az albinó liba mája pedig hajjaj...)  most különösen komolyan
kell vennünk a jelentkezési határidőt.

Kérlek Benneteket, hogy a jövő hét szerda délig, azaz nov. 5-e,  12.00
óráig adjátok le jelentkezéseteket.

Többen már olvashattátok az elmúlt években, de mindig vannak közöttünk
újak, ezért csatolom ezt az apró Szt. Márton napjára írt szösszenetet.

Üdv,
Ritecz János


Meghívó 2.

Sziasztok Borosok, Libások!

Megbeszéltük-egyeztettük az esti menűt a Jánossal. Elsőre is finom lesz. :) KIcsit változtatunk a korábbi évek  gyakorlatán. 

Ime:
Előételek:  Libatöpörtyű lilahagyával, libamáj zsírjában pirítóssal

Leves: Forró libaleves, lúdgége tésztával, macesz gombóccal
Főétel: Ludaskása
Desszert : Lúdlábtorta

Bízom benne, hogy tetszeni fog. Azt kérem nagy tisztelettel, minden jelentkezőtől, hogy érkezzen időben, inkább előbb pár percccel, mert fontos! :) Meglepetés várható! Arról nem beszélve, hogy egy langyos leves nem az igazi.


Rokolya Péter  

Képek


Meghívó 1. 

Kedves Borbarátok,

Találkozzunk október 18-én, 20.00 órakor első számú törzshelyünkön, a
Rákóczi úti Közösségi Házban!

Egy most már láthatóan gyönyörű eredményeket hozó, de nekiindulásokkal, leállásokkal teli, munkás szüretnek vagyunk majdnem a végén. Még két nekifutás és minden szőlő bent lesz a pincében. Ahogy most kinéz a helyzet, a Jásdi-Petrányi-Szt.Donát pincék összehangzó véleménye alapján legalábbis a 2003. évhez mérhető boraink lesznek.

Már nyár végén többen kérdeztétek, mikor lesz Borklub. Akkor még azt hittem, hogy szeptember első, második hetében összehozzuk. Az időjárás döntött: most találkozunk.

Reméltük azt is, hogy mint tavaly, tudunk csinálni gyermekekkel is bővített klubszüretet. Nem jött össze. Öröm a bánatban, hogy Radics Zsolti szomszéd leszaladt hozzám Csopakra és mustban felhozott valamennyit, hogy ne maradjon szárazon a pince. Itthon Szabados Tomi segített neki behordani a mustot. Innen is köszönöm fiúk!

De nézzünk előre! Október 17-i programunk a Merlot lesz, a feketerigó.

Képek


Meghívó 1.

Kedves Borbarátok,

Először is köszönet a Horváth családnak (Gábor&Gabi), hogy meghívtak minket kertjükbe, pénteki nyár estére.
Először rendeznénk kerti Borklubot, drukkoljatok a szép időért.

CÍM:    BEM JÓZSEF utca 2.

Horváth Gabi nemsokrára egy térképpel fog jelentkezni, biztos, ami biztos.

Viszont ha mégsem lesz jó idő, akkor szeretettel vár minket a most szép kiállítással is berendezett törzshelyünk a Közösségi Ház, a Rákóczi úton, a Krén zöldségessel szemben.

Így vagy úgy tehát jó helye lesz bor- és olajkultúra kedvelő népes csapatunknak.

Képek az Iváncsics pincéből
Képek a Jandl pincészetből
Képek a Ráspi étteremből
Képek a Tremmel pincéből
Képek az Elfenhof étteremből
Képek a Wenzel pincéből


Meghívó 1.

Kedves Borbarátok,

Februári borklubunk szavazott: Sopronba és a Fertő burgenlandi oldalára kirándulunk.

Rokolya Petivel elkezdtük a felkészülést. Szállás már van, a többi is meg lesz hamarosan.
 
Időpont: március 29-30, szombat-vasárnap
Útirány: Páty-Sopron-Fertőrákos-Ruszt-Medgyes-Páty

Szállás: Fertőrákoson vacsorával és reggelivel adókkal együtt 6900 Ft/fő, 2-3 ágyas fűrdőszobás szobákban. Utazás busszal: busz keresés-kidolgozás alatt, de egyelőre 25 fős buszra számolunk, no problem nagyobbra váltani.

Program: 2 pincészet meglátogatása Sopronban, városnézés valamikor, Fertőrákoson vacsora-alvás-reggeli, irány a Fertő túloldala, ahol szintén két jó pincét szervezek, városnézés Ruszton (fiatal házasoknak kötelező gólyakiválasztó program!), ha belefér a környék nevezetességeiből még valami, aztán utazás haza. Előzetesen pincénként 2000-2000 Ft-tal számolok.

Menet közben pontosítunk, addig is várjuk a jelentkezéseket.

Üdv,
Ritecz János

 


Meghívó 1. 

Kedves Borbarátok,

Következő Borklubunk február 29-én, pénteken 20.00 órakor lesz, a Közösségi Házban.

Témánk a 2007. évi Év Borásza címet elnyert Frittmann testvérek borainak bemutatása.
Mint említettem, először ért alföldi borászt ilyen elismerés. Nem volt váratlan, mert már jó öt éve lógott a levegőben.
Mint mondani szoktam: szép szőlőkből szép borok készíthetők. Tanúi leszünk.

Üdv, Ritecz János

 Képek


Meghívó 1. 

Kedves Borbarátok,

Új év indul, a Borklub sorozat halad tovább. Itt az első beharangozó.

Találkozunk jan. 25-én, péntek este 20.00 órakor, régi helyünkön, a Közöségi Házban.

A Tokaji Borvidék kerül sorra ismét, immár harmadszor, mégsem elégszer.

Miért megint Tokaj? Mert Villány mellett e vidéken indult be először az új szemléletű borkészítés, Mára annyi gyönyörű borászat van ott, annyi évjáratról-évjáratra új meglepetéseket felvonultató borásszal, mint sehol máshol e honban.

Sziasztok Borbarátok,

Most, hogy készülök a ma esti Borklubra, jött a hír!

Frittmann Jani lett az ÉV Borásza!

http://borravalo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=35199

Akik nem dolgoztatok az Alföldön, nem neveltetek ott bort, el sem
tudjátok képzelni micsoda örömhír ez. Jani borait már évek óta ismerem,
becsülöm, nagyon vártam már ezt a hírt. A magam tapasztalatából, s az
utóbbi 6-8 év Frittmann ismeretéből, sokszor széllel szemben vallottam,
hogy igenis, az Alföldön is lehet szép borokat csinálni. Őt kínáltam
példának. Most a Magyar Borakadémia is ezt teszi.

Frittmann Jani az Alföldről, ráadásul Soltvadkertről!  Innen is
gratulálok neki, megérdemli.

Már kóstoltatok a Borkubban egyszer Frittmann bort, 2008 februárban vagy
márciusban egy egész estés bemutatót szervezek az Év Borásza tiszteletére.

Üdv, Ritecz János

Képek


Meghívó:


Kedves bort és kultúrát kedvelõ Barátaim, szomszédaim szerte a listán, sõt azon is túl,

Bár következõ Borklub találkozónk az egyesület közgyûlése miatt december elsõ péntekére csúszik át, de annál nagyobb öröm a helyszín!

Mint korábbi beszámolómban láthattátok a pincehegyi eredményeket, ott Kerék Tíbor neve ötször is feltûnt. Az ötfõs zsûri értékelése alapján egy aranyat, három ezüstöt, és egy bronzérmet nyert. A versenyértékelés és eredményhírdetés utáni beszélgetés során meghívta Borklubunkat a pincéjébe.  Most a dátumot is sikerült megerõsíteni. A részleteket is egyeztetjük nem sokára.

   Idõpont:     december 7., pénteken, 20.00 órakor
   Helyszín:    Pincehegy, Kerék pince
   Odajutás:   alulról félúton a nagyszinpad felé fel, vagy a negyszinpadtól lefelé tán 200 méter

Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Chardonnay, Cabernet sauvignon, és Gazda Kedvence borainak és több évjáratuknak megismerése szép program lesz.

A pince fogadóképessége kb. 20 fő,
amit a jelentkezések sorrendjében töltünk fel.

Üdv, Ritecz János

Kedves Borkedvelő Listatagok, Páty jövőjét segítő barátaink,

Múlt pénteken, délelőtt 10 órakor 5 kiválasztott zsűritag átkóstolta a Pátyi Pincehegy idei újborait.

Újborversenyünkre 19 pincegazada 47 borával nevezett be. Aki ismeri a tavalyi évjárat újborait és követni tudta az idei év természeti eseményeit (sok forróság, szárazság, azután jó, nedves esős napok) már sejtheti, hogy a pincegazdáknak komoly feladatokat kellett megoldaniuk. Mint az alábbi listából láthatjátok, sikerrel tették ezt.  Kifejezettebben jöttek elő a fajtajellegek, a már újborban is szép harmóniák, a bíztató jövőképek.  A zsűri által itt megállapított jelekből itélve, ezek a borok még szebbek is lesznek.

Alkategóriák

e