Képek

 

Meghívó:

Köszönet Péternek a helyszín és a hozzávalók felajánlásáért. Én azt hiszem, hogy a reklámrészt nyugodtan elfogadhatjuk, mert a helyszínt és az ott eddig elvégzett munkákat látva, Rokolya Peti elgondolásait első kézből meghallgatva, tisztább képetek lesz vállalásának mértékéről ebben a zavaros világban.

Ráadásul a kis túra fel a Hegyre, majd lefelé egy szép nyárestében rendkívül kellemes lesz.

Eddig 10 fő jelentkezett a Borklubra.

Nekem a jun. 10-e kissé szoros lett, de olyan régen találkoztunk, hogy javasolom, célozzuk meg ezt a dátumot. Ha ez nem jönne be, akkor sziklaszlárdan lőjük a junius 24-e, pénteki napot.

Tudjátok, ha Péterrel dolgozunk együtt, akkor szigorú idősávot szoktam megadni. Most sem lesz másképp: érkezés 19.45-20.00 óra között.

Min. 15 fő jelentkezővel megtartjuk a klubot.

Még én sem tudom, a Peti milyen meglepetést akar bemutatni, de azért hozok szép fajtaborokat is az értékelési tréning fejlesztéséhez.

Bár újvilági borokat régen kóstoltunk, már akkor megállapítottuk, vannak közöttük kiváló ár/érték aránnyal rendelkezők. Ezért a pontozást annyiban fogjuk bővíteni, hogy egy 5-ös skálán erre is rákérdezek majd.

Ez az alkalom az évek során a harmadik pontozási gyakorlat lesz. A Borklub kemény magja már eléggé felkészült ahhoz, hogy értékelésüket összegezzük és közreadjuk közösségünknek. Akik ritkábban jártak vagy újonnan jönnek azok se aggódjanak, nem lesz néma csend most sem. Felvezetem a borokat, ahogy szoktam, de ki is beszéljük, milyen értékeket/hibákat találunk bennük. Magát a tényt felismerve, megismerve, a külön-külön adott értékelési szempontoknál megadott ponthatárok között mozogva, meglepően reálisan összegezhetők a vélemények.

No várjatok, mindjárt keresek Nektek egy pontozótáblát, amit direkt ilyen borkedvelő alkalmakra készítettem, annó. Lehet otthon gyakorolni. Mint láthatjátok, hiányzik a leírásokból az olyan duma, mint " friss erdei málna és fekete gyümölcsök aromája

 A múltkori pontozólapjaitokat átnézve egészen szép, reális pontokat figyeltem meg.  Ne féljetek hát a közzétételtől. Ezzel is közösségünket szolgáljuk. Tájékoztatást adunk azoknak, akik még nem mélyültek el ennek a nagy kultúrának megismerésében, de érdeklődnek már annyira, hogy maguknak vagy ajándékba szép, értékes borokat keressenek. Segítjük őket, hogy merjenek vásárolni ebben -a más árukhoz hasonlóan becsali világban-  ahol a bor esetében a kábítószer minőségtől egészen a kulináris örömök fenséges kísérője szintjéig terjed a választék mindenféle rejtett tankcsapdákkal kísérve.

Mint láthatjátok, hiányzik a leírásokból az olyan duma, mint " friss erdei málna és fekete gyümölcsök aromája találkozik ... folyt. köv.

... a domboldali terroir-on lágyan elterülő mélytrágyás lóistálló frissen csurrantott léutánpótlásának illatával egy teliholdas (tudjátok, holdfázisok illatokra gyakorolt hatása) alkonyban.  Ekkora baromságot is csak én vagyok képes kitalálni ma, de várjatok, fél év múlva már írni fogják lapjaikon bormédia kommunikátoraink.

Tehát kedves borbíra gyakornokok, ne legyen gátlásotok. Ilyen dagályröppentyűket senki sem vár el tőletek. Ha mégis felismertek egy-egy gyümölcsöt, az őszi erdő hullott leveleinek illatát, feltűnik -reméljük csak a még kellemes mértékben- az animalitásnak mondott izzadt lószag egy évjáratos vörösben, örüljünk neki. Ha mindez harmóniába is rendeződik, akkor majd magas pontot fog érni. Ha pedig szóban is egyezik többünk felismerése, akkor közös lesz az öröm. Ennyi. Mi éljük csak a való világot és ne görcsöljünk sokszor álérzések, álszavakkal való kifejtésének kényszerében csak azért, hogy a bordivat média által sugározni vélt elvárásoknak megfeleljünk.

Fel tehát a Pincehegyre! Borklub erdei hangulatban. Az Újvilág borait kóstolni az ódon pincék között! Nem semmi.  Ellentmondás? Vagy majd új harmóniába rendeződnek a dolgok?

Engedjük magunkra ezt a gondolatot és hagyjuk, hadd fejtse ki akár paradigma váltó hatását. Szükségünk van érzékelési rugalmasságunk fejlesztésére ebben az egyre gyorsabb válaszokat követelő változó világban.

Képek

Téma:
-borkóstolási ismeretek és a pontozásos bírálat felelevenítése,
-a borok között bemutatom az MTA nyertes Cabernet Sauvignont, :-)
- a Nagy Tavaszi Borkirándulás útvonalának megbeszélése, érdeklődés felbecsülése.

Helyszín: a Közösségi Ház, a Rákóczi úton, egyeztetés alatt.

Alternatív helyszin 15 fő körül: Ritecz pince.

 Kedves Borbarátok és Szárnyaskedvelők,


Lassan közeledik Márton napja. Míg Ti a dátum közeledtével egyre többet kérdezgettétek, hogy legalább Márton-napi Libás Borklub lesz-e, addig főszereplőinket a szőlőket sajnos nem igen érdekli a naptár. Őket csak a Nap érdekli, annek sugárzásából pedig igencsak keveset kaptak ebben az évben. Van szőlő, amit még le sem szedtünk, a többség pedig még csak pezseg a pincében. Ebből szép tiszta, palackos, címkés bor a mi részünkről aligha lesz. Azért persze próbálkozunk, biztos lesz valami meglepetés innen Pátyról is...

De félre bú, nagyobb merítéssel és utána járással, biztosan megint fogok szép borokat találni az asztalra. Rokolya Petivel is készül a madaraival. Ő könnyebb helyzetben van, mint mindig. Annyi madár röpköd vagy csak erőlködik szerte a környéken, hogy jó haszon-áldozattal csak lekap néhányat közülük.

Amint konkrétum van, újra jelentkezünk.

Addig is csak folyvást-folyvást, jelentkezzetek! Ma reggeli összesítés szerint már 22 hely elkelt, és tudjátok, hogy max. 42-45 főig vagyunk képesek a fogadásra.

Végül pedig kedvcsinálónak új szomszédainknak, immár hagyományosan mellékelem a Márton nap történetéről összegyűjtött legendákat és gondolatokat .

Üdv,
Ritecz János és
Rokolya Péter

Képek


Meghívó 1.

Sziasztok Listások, Borklubbosok!

A János már megszellőztette,  készülünk a hagyományos Márton napi borklubra, ha jól emlékszem ez lesz a 4. ilyen libás alkalom.

Időpont: 2009. november 13. péntek, este 20.00 (azért ilyen "késő" hogy mindenki időben odaérjen)

Helyszín: Ahol tavaly is volt, Műv. ház Páty

Liba ételsor:
 
-         Libatepertő lilahagymával
-         Hideg libamáj zsírjában
-         Libaleves maceszgombóccal, lúdgége tésztával
-        Töltött libanyak szelet, sült libakolbászka, lilahagyma dzsemmel, párolt káposztával
-         Borkocsonya

A borok: előkészületben, ezt majd a János  időben megírja.


Ár: egyenlőre kalkuláció alatt.

Fontos: Jelentkezéseket írásban, mindkettőnk címére megküldve  2009. november 9. hétfőig fogadunk el.

A további részletekkel hamarosan jelentkezem.

Sziasztok,

Rokolya Péter

Kedves Borkedvelő Szomszédok és ismeretvágytól égő torkú Klubtagok,

Sajnos nem tudok májusi Borklubot tartani. Egybe lógnak a boros rendezvények. E héten már le is mondtam néhány ügyet. Elnézéseteket kérem. Ahogy tudom, junius elején pótolom a Klubot.

Addig is néhány boros infó, sőt egy kóstolási lehetőség a pátyi borok jobb megismerésére.

Most szerdán lesz a Pátyi Borverseny, pénteken a Csopaki Önkormányzati Borverseny. Pénteken napközben kétszer fordulok a Pest-Csopak vonalon.
Szombat estére visszérek, mert akkor lesz a Pátyi Borverseny eredményhírdetése, értékelnem kell a versenyt.

Találkozunk a Pincehegyen az eredményhírdetésen. Gyertek minél többen, mert meg lehet kóstolni a nyertes borokat, meg lehet ismerni a pátyi gazdákat, akik egyre szebb borokat készítenek.

Mai friss híreimmel viszont dicsekedni fogok!

Tegnap este kihírdették az ország egyik legrégebbi hagyományú, legismertebb borversenyének, a Füredi Borverseny eredményeit.

A Petrányi Pince részéről 8 borral neveztünk be, amiből 3 arany lett, és 5 bor kapott ezütérmet.

Szintén kíválóan szerepelt a Jásdi Pince: 3 arany 6 ezüst, 4 bronz. Jól esik látni őket, szerintem már mindig magaménak fogom érezni őket. Jó úton vannak.

Még jobban, sőt remekül szerepelt a b.füredi-b.szőlősi Múzsa Borház, akivel szintén kommunikálok időnként borügyben (2004-ben pincét is terveztem nekik).  Ők szintén nyertek 3 aranyat, 6 ezüstöt, 5 bronzot. Ezen felül pedig elnyerték a Füred Szőlősgazdája címet is. Őket még kevésbé ismeritek, de nagyon komolyan veszik a munkát és szép gondolataik vannak a borokról.

Szerintem legyen a nyertes füredi borokból a legközelebbi Borklub program. Összeszedek néhány bort onnan az aranyérmesek elejéről.

Mellékelem az eredménylistát.

Csak ínyenceknek: egy kis eredményelemzés Petrányi borfajtánként:

Sárga muskotály: 1. legjobb bor, 5 SM benevezve,
Derű (M-Kf-Cs) cuvée: 2. legjobb bor, 14 vörös cuvée benevezve,
Tramini: 4. legjobb bor, 10 Tr. benevezve,
Merlot-Kf rosé: 4. legjobb bor, 28 Rosé benevezve,
Cabernet Sauvignon: 5. és 12. legjobb bor, 22 Cab.s. benevezve,
Olaszrizling: 12.  és 44. legjobb bor,  82 Orlg benevezve,

Ugye nem olyan rossz eredmény?

Üdv,
Ritecz János

képek a Takler pincéből
képek a Vesztergombi pincéből
képek Dúzsi Tamás pincészetéből
képek a Borműhelyből


Meghívó:

Kedves Borbarátok,

Várva várt bortúránk időpontja ímmár végleges: április 18-19-e, szombat-vasárnap.

Útirány: A választékból Szekszárd és környéke került ki győztesen.

A villányi vonal egyszer majd úgyis bejön, de kívánom mindenkinek, hogy egyszer az észak-olasz útvonalat teljesíthesse, pl. a Dél-tiroli útirányban. Az, hogy bor: természetes. Az, hogy gyönyörűség: Itália, a Dolomitok. Az, hogy Dél-Tirolban tüchtig  tisztaság van: kellemes. Az, hogy reggel egy dobbermann is bejött a kávézóba, s miután unott pillantást vetett gazdája újságjának nagybetűs címeire, lábára hajtotta fejét: emberi.

Tudnak élni, pedig rajtuk is átment rendesen két világháború, sőt Mussolíni népcserében is megnyílvánuló őrülete: ősnémeteket telepített ki Szicíliába, olaszokat Bolzanoba. De a múlt ellenére nem egymással civakodnak, hanem lakóhelyi, kulturális, gazdasági közösségekbe tömörülve (pl. virágzó 4200 fős bor- és kertészeti szövetkezet), fantasztikus képzési rendszerrel (ott az egyetem is árulja a borát és nem is akármilyet) juszt is az igényes piacra termelnek. Mindeközben szőlőtermelő kollégáim legnagyobb döbbenetére 45 fokos lejtőkön traktorral művelték a szőlőt. Nálunk ilyesmi nem szokás...

Tesco nincs is, nemhogy tesco-gazdaságos bla-bla, maximum a hazaihoz hasonló árú Interspar van, sőt a zöldség-gyümölcspiac is alig-alig drágább, mint nálunk, de mindez két osztállyal magasabb termékminőség mellett. Kedvesek, közvetlenek, tudják mi az érték, mi a talmi. Ha van is, nem másban keresik a hibát.

Mostani bortúránkat illetően viszont a valóság talaját, ahol állhatunk, Szekszárdon találtuk meg.

Rokolya Petivel elkezdjük a program részletes kidolgozását . A magam részéről nem szeretnék kihagyni nagy nevű borászatokat sem, de ugyanakkor igyekszem valami meglepetés pincét is behozni a programba. Nem oly könnyű ez ezen a vidéken, hisz Bodri, Dúzsi, Takler, Vida, Vesztergombi (ABC-sorrend csak) már majdnem elég is.

Kezdjetek jelentkezni szaporán, hogy tudjunk méretezni szállásra, de főleg buszra.

Üdv,
Ritecz János

Kedves Borkedvelők,

Többször kérdeztétek a borklubban, hogy meddig tartható el egy bor. El szoktam mondani, hogy hűvös, de mindenképpen minél egyenletesebb hőmérsékletű helyre van szükség. A sima speiz nem igazán alkalmas, a divatos szobai bortároló állványokat pedig inkább házibulik alkalmából érdemes a fogyasztásra kínált palackokkal feltölteni, mert a szobahőmérséklet hamar elöregíti, tönkreteszi a bort.

Most viszont egy egyszerűen kivitelezhető, izgalmasan gusztusos palackosbortároló pince képeit ajánlotta Király Endra a figyelmünkbe.
Köszi Endre!

Jó 5-6 éve, egy francia cégtől ismerem a technológiát. Ha valakit érdekel- ismerem az utat a francia kapcsolathoz, de az alábbi címen itthon is készítenek ilyet:

http://www.celartec.hu/index.php?stilus=lap_konyvj&hiv=9#Compacte%20modell

Kifejezetten alkalmas utólagos beépítésre is, gyűrűbe rakható betonelemekből a kívánt (!) kapacitás szerinti  mélységig leásva. Leraksz egy kört, aztán a centrális lépcsős idommal mindig egyet shiftelve újabb kört kezdesz.  
A Celartec oldalon találtam egy még kompaktabb kivitelt is:legegyszerűbb körpince

Az ábrázolt szellőzési mód nagyon fontos, bár itt a mellékelt szöveggel nem értek egyet. A rómaiak óta alkalmazzuk ezt a szellőzőrendszert, ami a gázok sűrűségi változásait és a gravitációt használja ki. Én is betervezem, beépíttetem minden pincémbe. Ezt alkalmazom itthon Pátyon is, a ház alatti kispincémben. A tapasztalataim szerint, de logikusan nézve is úgy működik, hogy a friss, hűvösebb (nehezebb) levegő alulra  bevezetve (fontos!), felfelé nyomja a melegebbé vált (könnyebb) levegőt, amit felül simán kiengedünk. Ez egy fenntartható lassú, szakaszosan újrainduló, önkiegyenlítő áramlás. Ha túl hideg van télen, akkor a szellőzőnyílást szűkítjük. Ez itt, nálunk Pátyon konkrétan azt jelenti, hogy 13-19 fokot tudok tartani 10-es falakkal, szigetelés nélkül, miközben a pince felső 1/4-e nincs is föld alatt. Igaz, az jó, hogy északi oldalon van.  Kánikulai 20-25 fokos, szélmentes éjszakákon nem indul be az áramlás (hálisten), de mélységtől (falszigeteléstől) függően akkor is jó hőfokokat lehet tartani.

Akár a kertben egyszerűen megépíthető egy faház alá.

Üdv,
Ritecz János
Kedves pátyi Szomszédaim,

Remélem, még nincsen szombat esti elfoglaltságotok. Na jó, tudom, elfoglaltságotok éppen lehet, de egy

* VACSORA MEGHÍVÁS* remélem sokatoknál űbereli a szokott esti programokat.

Levelezőlistánkat használom fel, hogy népszerűsítsem a Landora Pizzéria Pátyott úttörő vállalkozását:

Holnap,  ,január *24-én, 19.00 órakor, BORVACSORÁT* tartanak, de nem akármilyet!

A Landora Pizzéria (PÁTY, Rákóczi u. 11.  Tel: 06/23/344-356) az utóbbi három-négy év pátyi borversenyein kitűnt gazdák boraira épülő menűt állított össze. Bár a programban valami szakmai útmutatóról is szó esik, de azzal nem kell törődni, mert a borok magukért fognak beszélni. Ami ízlik, az ízlik.

Tény, a pátyi gazdák e kíváló reprezentánsai nagy utat tettek meg a pátyi bortól, a vacsora mellé megmutatható pátyi borig.  Az apáktól, szomszédoktól megtanult, ellesett borkészítési módoktól jutottak el odáig, hogy rájöjjenek, csak az számít, amit a bor kíván. Igen, pincéinkben mi a bort szolgáljuk. Időnket, gondolatainkat áldozzuk neki azért, hogy amikor már széppé válva megmutathatjuk őt, onnan ő szolgáljon minket, vendégeinket, barátainkat.

Csendes ajánlásként súgom felétek, hogy Borklubunk a négy gazda közül kettőt már meglátogatott. Jó sokan voltunk mindkét pincében. Aki ott voltatok, most idézzétek fel kóstolási élményeiteket! Ha elképzeltétek, akkor gondoljatok arra, hogy a 2008-as, gyönyörű szüret borai is megjelennek a fehér asztalon. Most képzeljétek mellé az alábbi ételeket!  Kell több egy jó szombat estéhez?

Fogadjátok hát szeretettel ezt a meghívást!

*Jelentkezés személyesen vagy a **06/23/344-356 telefonon.*
_**_
*BORVACSORA
A PÁTYI BOROSGAZDÁK TISZTELETÉRE
*
Ötfogásos ínyenc vacsora a borosgazdák legjobb boraihoz.
Ismerkedés a gazdákkal és boraikkal.
A borokat bemutatja és szakmai útmutatással szolgál:
* Ritecz János borász/közgazdász*,
 a borosgazdák szakmai patrónusa.
 Az este hangulatát műsorral, zenével és meglepetés-vendéggel is igyekszünk fokozni! _Az este menüje:_
*Kerék Tibor Rajnai Rizling 2008**
*_/Házi füstölésű finom falatok, helyben sütött brióssal/
_*Gábor Ákos Chardonnay 2007
Kerék Tibor Chardonnay 2008* _/Sütőtök krémleves sült paprikával és kéksajttal
/_*Holczer Attila Zöldveltelini 2006*
*Déberling Zsolt Birtok Cuvée 2007*
_/Harcsapaprikás fokhagymás, csípős csuszával/_*
Déberling Zsolt Cserszegi Fűszeres 2007*
/köztes:/
*Gábor Ákos Rozé 2007*
*Holczer Attila Cabernet Sauvignon 2008*
_/Szarvasfilé vörösboros borókamártásban, sült szalvétagombóccal/
_*Kerék Tibor Cabernet sauvignon 2006*
_/Pátyi kecskesajt háromféle módon/
_*Déberling Zsolt Cabernet Sauvignon 2007* A vacsora után, a műsor vagy kellemes beszélgetés közben mód lesz a borok újrakóstolására.

Asztalfoglalás csak személyesen!
*A vacsora ára 4500.-Ft, *
a vacsorához és az újrakóstoláshoz felszolgált borok a borosgazdák ajándékai!


Üdv,
Ritecz János

Konyári János lett idén az Év Borásza: cikk a Művelt Alkoholistán

A Konyári pincészet honlapja

...

Így van, a hír igaz! Konyári Jani lett az Év Borásza! Szívből gratulálok Neki.

Az idén nem volt az öt jelült között, aki ne kaphatta volna meg. Mindnek drukkoltam, de a Jani különösen közel áll. Csendes szerény ember. Külföldi díjakkal is alátámasztva, több, mint korrekt borai vannak. Már a '90-es évek első felében (más neve alatt ugyan) ott volt a topon.

Ez még akkor is tény, ha most néhány önjelölt borszakértőként fellépő médiátíró, már megint fricskázza a Borakadémia választását. Tény, a Jani soha nem akart borceleb lenni, nem hívta, nem etette-itatta az új idők könnyű tollal, könnyen nyílvánosságra jutó megélhetéskeresőit, sőt még saját hírlevelet sem adott ki, mint mások. Borait sem öltöztette hangzatos verbalitások köntösébe a jobb kinézetért, hanem csak odatette az asztalra . A fentiekért is dícsérendő a Borakadémia -torz időnkben lassan már azt kell mondani, hogy bátor - választása.

Keressétek, fogyasszátok borait. Nem fogtok csalódni.

Még az is lehet, hogy aktualitásként bemutatok néhányat közülük a dec 12-i Borklubban.

Üdv,
Ritecz János


Ismét kiválasztották az ÉV BORÁSZA cím jelöltjeit. Lásd melléklet. Már tavalyról is ismerősek. Szőllősi Misi borával most is találkoztunk a Márton napi újborok között és határozottan tetszett. A többieket is kóstoltuk az elmúlt években itt-ott, de ha már évek óta ennyire ragaszkodnak hozzájuk a jelölők, akkor tán februárban rájuk nézünk, amúgy rendesebben. Mi a véleményetek?

 


Meghívó 2.

Időpont: február 27-e, 20.00 óra
Helyszin: Közösségi Ház a Rákóczi úton.

A téma: a Somlói Borvidék, a somlai borok (így: somlai).

Hangulatkeltőnek ide idézem Hamvas éla szavait:

"Minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesedett, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt".


Hosszú szünet után találkozunk újra, s miközben Somló-hegy leírhatatlanul összetett terroir-jának (vulkáni talajok, klíma, s ezekhez illeszkedő technológia), borait fogjuk kóstolni, máris egy nagyon fontos kérdés megoldásával kell foglalkoznunk: Merre lesz idén a Nagy Tavaszi Bortúra?


Meghívó 1. 

Kedves Borkedvelő Szomszédok,

Borklubunk elérkezett ez évi utolsó estjéhez.

A helyszin: Kultúrház a Rákóczi úton.

Témának egy különösen ét- és -vágy gerjesztő témát találtam, Somlóhegyet.

Az biztos, hogy a kemény vulkáni borok jó alapozások lesznek december kihívásai elé. Ahol pedig még hiányzik a fiúgyerek, annak  Mária Terézia szerint egy jó somlai segíteni fog szorgalmas tevékenységének sikerébe vetett hitének fenntartásában.

Az biztos, hogy sajttal, kiflivel, dióval, stb érdemes lesz készülni.

Más hírem is van!


Üdv,
Ritecz János

 

Alkategóriák

e