képek
Meghívó 1.

Kedves Bor- és Libabarátok,

Ez évi Szt. Márton napi, libaétkekkel körített borkóstolónkat

november 7-én, pénteken 20.00 órakor a  Kultúrházban (Kossuth Lajos
utca, az önkori épülete után)

rendezzük meg.

A liba étkekről hagyományosan Rokolya Peti gondoskodik. Jómagam pedig
újborokat fogok bemutatni.

Az ételek különlegessége és beszerezhetősége miatt (tudjátok, a libahús
fokozza a szerelemvágyat, a libaepét pedig, mint nemzőerőt növelő szert
ismerik, az albinó liba mája pedig hajjaj...)  most különösen komolyan
kell vennünk a jelentkezési határidőt.

Kérlek Benneteket, hogy a jövő hét szerda délig, azaz nov. 5-e,  12.00
óráig adjátok le jelentkezéseteket.

Többen már olvashattátok az elmúlt években, de mindig vannak közöttünk
újak, ezért csatolom ezt az apró Szt. Márton napjára írt szösszenetet.

Üdv,
Ritecz János


Meghívó 2.

Sziasztok Borosok, Libások!

Megbeszéltük-egyeztettük az esti menűt a Jánossal. Elsőre is finom lesz. :) KIcsit változtatunk a korábbi évek  gyakorlatán. 

Ime:
Előételek:  Libatöpörtyű lilahagyával, libamáj zsírjában pirítóssal

Leves: Forró libaleves, lúdgége tésztával, macesz gombóccal
Főétel: Ludaskása
Desszert : Lúdlábtorta

Bízom benne, hogy tetszeni fog. Azt kérem nagy tisztelettel, minden jelentkezőtől, hogy érkezzen időben, inkább előbb pár percccel, mert fontos! :) Meglepetés várható! Arról nem beszélve, hogy egy langyos leves nem az igazi.


Rokolya Péter  


Meghívó 3.

Kedves Bor- és Libabarátok,

Rendkívüli örömömre szolgál, hogy ennyien érdeklődtök Szt. Márton napi rendezvényünk iránt.

Ma éjjeli 1/2 2-ig rekordszámú 38 fő jelentkezett !!!

Bár ma délig adtam ki a  határidőt, sajnos már most le kell zárnom a jelentkezést.
Egyszerűen meghaladjuk a liba alkatrész készítés, de főleg a terem befogadóképességeinek határait.

Borból már eleve nagyobb kapacitással készülök, de még három fajtát valahogy fel kell fedeznem. Képzeljétek még alig vannak kint az újborok. Az az össze-vissza szeptember kicsúsztatta a szüretet, még tisztulniuk kell a boroknak. Pénteken de. újra Csopakon leszek, van ott egy jelöltem, remélem asztalra tehetem majd. Addig is körbe telefonálgatok még néhányat. Mindenesetre már találtam egy meglepetést.

Bor tehát lesz valahogy és Rokolya Peti is felszívja magát, hogy elkészüljön a csúcsmennyiségű adag.

Üdv,
Ritecz jános


Meghívó 4.

Sziasztok,

Még nem látom a borbeszerzés végét, de egy borra már van szponzorunk! Képzeljétek még Tökön sincsen friss bor készen, pedig a Malya Ernő bácsi igyekezni szokott. Azért Csopakban nagyon bízok, és ha kell egy pátyi pince is rásegít egy kis roséval, úgy hogy szerintem megkockáztathatom, hogy a borokat kb. 1200 Ft/fő áron kihozzuk.

A libakaja és a bor tehát
3900-4000 Ft/fő áron
fog kijönni.

Ami pedig az érkezést illeti, a 19.55-20.00 óra megérkezés szigorú idősávnak számít az előkészített kaják miatt.

A nagyterem előkészítéséhez segítőket várunk!

Üdv,
Ritecz János


 Utószó 1.

Sziasztok,

Borklubunk betöltötte negyedik évét. Már eddig is sok ilyen reagálás, hozzászólás volt egy-egy klubest után, mint az előbbi, Malbec levél. A most pénteki estet követően nótát is kaptam, utcai jóérzés kisugárzást is, s most közösen kaptuk a Malbec sztorit, hungarian peasant legendáriummal megtűzve. Úgy tűnik, újra megérintett Bennetek is valamit ez a kultúra, napokra további érdeklődést, jóleső érzést adott. Ilyenkor mondom: Megérte!

Köszönöm.

De egyedül nem megy. Ezért külön is köszönet mindenkori épp aktuális segítőimnek, akik akár kígyó-béka kiállításosból varázsolják át a termet
pár pillanat alatt szépen megterített, ünnepi libaétekváró asztalokkal berendezettre, vagy épp dugóhúzókról gondoskodnak, amit én rendre otthon felejtek. A dionűszoszi est kielégültségét még megkoronázó, sokedényes-késes-villás-kanalas mosogó reality show résztvevői előtt pedig mélyen meghajlok. Sumákolós, nyálas extrovertáció egy argentin őserdőben? Ugyan! Néhány perces küzdelem egy eldugult lefolyós mosogatónál, egy argentin bor emlékétől felajzva, az igen!

Dicséret azért is, hogy oly pontosan ott voltatok, míg én, az est lényegéhez illően, libamódra kifulladva, késve estem be az ajtón.

Számomra tehát a plusz torta-körtől eltekintve, jó rekreációs kezelés volt a meglepetésként fellépő ifjú együttes kis bemutatója. Előadásuk teljességgel illett a 2008-as év újboraihoz: egy szép lehetőség kezdete, teli még kialakulatlan zamatokkal, de már sejtető bájjal. Mindnyájunknál volt első alkalom valahol. Ők most estek át ezen. Bátrak voltak. Gratulálok.

Rokolya Peti, a liba-creatív, jót alkotott megint. Úgy láttam-hallottam körös-körül, tetszett a menű. Közvetlen élményként én a maceszgombócos, jó zöldséges, tésztácskás levest és a libaláb-tortát emelném ki, de a többi fogásra is volt rálátásom, amikor pillanatok alatt eltüntettétek. Alig bírtam borfelvezetéssel követni a tempót.

A kínálásra még ritkán fellelhető újborokkal azért én is igyekeztem felzárkózni az étkekhez. De hát ez a 2008-as évjárat kezdet már csak ilyen. Az Év Borászának már többször jelölt Szőllősi Mihály Irsai Olivérjétől és a már említett argentin Malbectől eltekintve bizony elég nyers és kialakulatlan volt a felhozatal. A hírtelen hűvössé, csapadékossá vált szüret a ludas (he-he).

Tény viszont, hogy ezek a ma még rakoncátlan borok nem is olyan soká nagy minőséget sejtetnek, mert az az augusztus végi kánikula jól beérlelte a koraiakat, az október végéig elhúzódó gyönyörű napokkal pedig a késeiek és a a kék szőlők szedhettek minden jót magukba . Van mire alapoznom vélekedésemet, mert négy balatoni, egy zsámbéki s egy pátyi pince idei újborait kóstoltam végig. Jó borok lesznek ezek.

Csak ismertetéssel emlékbe, azért álljon itt a borsor:

1. Szőllősi Mihály, Neszmélyi Irsai Olivér, korrekt, szép tétel s szőlőoldali leszármazottja a
2. Jásdi Pince, Csopaki Cserszegi Fűszeres, 1 napja palackozva, még kócosan 3. Balatonakali-Csopaki Merlot-Kékfrankos rosé, aznap lopózott, frisssss! hordóminta
4. Kárpáti Pince, Soltvadkerti Zweigelt rose, 3 hete gyorsderítve, szűrve, már mutat szépeket
5. Varga Pincészet, Az Év Újbora a Csabagyöngye szept elejére palackban, de disszonáns zamatokkal
6. Petrányi Pince, Csopaki Merlot-Kékfrankos, 1 hete préselve, aznap lopózva, már sokat sejtetően
7. Monte Elena, Malbec, szüretelve 2008. március elején, így persze könnyű!

Lényeg, hogy a kezdet és a vég szép volt. Bánatra tehát semmi ok. Ebben az évben az újboroknak ezt a nyers oldalát ismerhettük meg. Innen indulnak. Majd kárpótoljuk magunkat később, a kiiskolázott, érlelt remekművekkel. Évközben majd beillesztem őket egy-egy borest műsorába.

Még egyszer köszönöm a hatalmas érdeklődést és ismét elnézést kérek azoktól, akik szerettek volna eljönni, de a szükségszerű jelentkezés zárlat miatt most nem tehették.

Üdv,
Ritecz János


Ui:
Az Uncorkba érdemes néha beleolvasni, tényleg jó dolgok vannak benne. Ha pl. elolvassátok a következő cikket, akkor szabad ledöbbenni azon, hogy a magyar nézőponton kívül (Extra hungarorum non est vita...-emlékeztek?) máshonnan is lehet szemlélni pl. Tokajt (azaz, ahogy ők írják: Tokay-t).  Valahogy így:

> In the mid 17th century, a noblewoman called Zsuzsanna Lorantfly owned
> an estate encompassing the entire present-day Tokay region in
> Slovakia. Her priest, who doubled as her winemaker, postponed the fall
> harvest in 1650, fearing an attack from the Turks.
Tehát a kései szüretet és az aszut nem is a mai magyar állam területen
fedezték fel eszerint (Rusztról, Robi bácsiról és a többiekről viszont
ez a cikkíró sem tud).

A többi így szlovák oldalról végigvezetve a lenti oldalon: http://www.uncork.biz/tidbits20.htm

> Úgy tűnik, hogy a péntek este kóstolt malbec-nek van azért magyar vonatkozása is:
> http://www.uncork.biz/tidbits18.htm