képek a Takler pincéből
képek a Vesztergombi pincéből
képek Dúzsi Tamás pincészetéből
képek a Borműhelyből


Meghívó:

Kedves Borbarátok,

Várva várt bortúránk időpontja ímmár végleges: április 18-19-e, szombat-vasárnap.

Útirány: A választékból Szekszárd és környéke került ki győztesen.

A villányi vonal egyszer majd úgyis bejön, de kívánom mindenkinek, hogy egyszer az észak-olasz útvonalat teljesíthesse, pl. a Dél-tiroli útirányban. Az, hogy bor: természetes. Az, hogy gyönyörűség: Itália, a Dolomitok. Az, hogy Dél-Tirolban tüchtig  tisztaság van: kellemes. Az, hogy reggel egy dobbermann is bejött a kávézóba, s miután unott pillantást vetett gazdája újságjának nagybetűs címeire, lábára hajtotta fejét: emberi.

Tudnak élni, pedig rajtuk is átment rendesen két világháború, sőt Mussolíni népcserében is megnyílvánuló őrülete: ősnémeteket telepített ki Szicíliába, olaszokat Bolzanoba. De a múlt ellenére nem egymással civakodnak, hanem lakóhelyi, kulturális, gazdasági közösségekbe tömörülve (pl. virágzó 4200 fős bor- és kertészeti szövetkezet), fantasztikus képzési rendszerrel (ott az egyetem is árulja a borát és nem is akármilyet) juszt is az igényes piacra termelnek. Mindeközben szőlőtermelő kollégáim legnagyobb döbbenetére 45 fokos lejtőkön traktorral művelték a szőlőt. Nálunk ilyesmi nem szokás...

Tesco nincs is, nemhogy tesco-gazdaságos bla-bla, maximum a hazaihoz hasonló árú Interspar van, sőt a zöldség-gyümölcspiac is alig-alig drágább, mint nálunk, de mindez két osztállyal magasabb termékminőség mellett. Kedvesek, közvetlenek, tudják mi az érték, mi a talmi. Ha van is, nem másban keresik a hibát.

Mostani bortúránkat illetően viszont a valóság talaját, ahol állhatunk, Szekszárdon találtuk meg.

Rokolya Petivel elkezdjük a program részletes kidolgozását . A magam részéről nem szeretnék kihagyni nagy nevű borászatokat sem, de ugyanakkor igyekszem valami meglepetés pincét is behozni a programba. Nem oly könnyű ez ezen a vidéken, hisz Bodri, Dúzsi, Takler, Vida, Vesztergombi (ABC-sorrend csak) már majdnem elég is.

Kezdjetek jelentkezni szaporán, hogy tudjunk méretezni szállásra, de főleg buszra.

Üdv,
Ritecz János


Utószó:

Már végképp nem tudom, kinek a levelére csatlakozzak...
Köszi! Nagyon jól esik, hogy tetszett a hely, tetszettek az emberek, s nem utolsósorban a borok. De a táj és a Péter tájhoz illő, abákolt szalonnája is élmény volt. És Ti is élmény voltatok. Singer varrógép.

Ilyen alkalmakkor derül ki, hogy lehet válság, lehetnek alkalmi problémáink, de ha élményeket gyűjtünk, akkor minden könnyebbé tehető.  A Juliska szép.

Itt most olyan embereket láttunk, akiket mindenen felül még az időjárás válsága is évente kisért. Nekünk 2000. óta válaszolnunk kell a piaci mellett, a meteorológiai kihívásokra is! Ma reggel pl. eldöntöttük, hogy az új telepítésünkre építetett támrendszerre rátesszük a csöpögtetőt. 60 méteres kutat fúrunk, ciszternát építünk. Ééédesanyám....

Már rég abbahagytam volna, ha válságként fogtam volna fel a szőlő-bor körüli 20 éves magyar történéseket. Kihívásnak tekintem, s láthattátok, egyik meglátogatott pince sem tekint rá másképp. Mi itt a föld közelében -Ok, időnként nem kis küzdelmekkel, de-  ehhez szoktunk. Tótul-szerbül-görögül vagy svábul, akárhogy is lesz, de úgyis megcsináljuk.

Tehát fel a fejjel!  Ti is inkább kihívásként tekintsetek a mostanában zajló hm... problémakörre. Mindnyájan benne vagyunk, mert hagytuk, hogy ezt tegyék velünk. De lehet másképp is! Más vállalkozási formák fognak eljönni, más termékekkel, ahol remélem, visszatér az ember, s élvezetet talál rövidke életében.

Ezt a legjobban Dúzsi Tamás mutatta meg nekünk. Garantálom, őt nem fogja érinteni, a kipukkadás szele. Aki így megszemélyesíti a termékét, s nemcsak db-db, hol a legjobb árrés, az mindig a legjobb árat fogja megtalálni. S közben lehet, hogy boldog is? Juszt sem rakok ide verset, emlékezzetek a Tamás verseire!

Hát így!

Még egyszer köszönöm, hogy eljöttetek.

A Rokolya Peti említette, hogy már mások is felbuzdultak, s jönnének mégiscsak. Ha összehozzuk, hajrá, vállalom, júniusra is leszervezem ezeket a pincéket, vagy másokat. Biztos megint megtöltjük a buszt az újakkal, s a repetázókkal.

Üdv,
Ritecz János