Képek hamarosan!

Utószó:

Kedves Szomszédok,

Örömmel értesítek minden bor és jó társaság iránt érdeklődő szomszédot, szerte kis falunkban, hogy pénteken este nagyon kellemes együttlét keretében kóstoltuk meg a 2016. évi újborokat, az új töklevest, és az idei libaságokat.

Nem véletlen, a kellemes együttlétet emelem ki, mert 13-an voltunk az asztal körül. Sokan emlékezhettek a 40+ méretű tömegekre. Mindig jó érzés volt, hogy ennyien érdeklődnek, de ennyi embert jól esően ellátni, mi tagadás, több értelemben is megszakadtunk.  Úgy tűnik, itt is a kisebb társaságméret az ideális.  Mindenki szavát értjük, nem ürül ki a pohár az elsőknél, mire az utolsó poharat is kitöltöttük. Közben, mellette, utána jut szó bemutatásnak, véleménynek, ahangulatnak körbe-keresztbe az asztal körül. Úgy vélem a jövőben sem szabad 20 főnél nagyobb méretre célozni.

Külön élmény volt a Paághban az étkek tálalása. Leveses tál az asztal közepén, mindenki magának szed, amennyi jól esik, s svédasztal a libákkal, a köretekkel, majd desszert a végén. Az étkek finomak voltak, s nem utolsó sorban a méretekkel sem volt probléma, sőt. Lajosék kitettek magukért. Jól jelzi a hangulatot, hogy nemcsak a borok, de az R.Zsolti által beszerzett 10 palack minőségi szikvíz is elfogyott.

Szerintem a borsorral sem volt probléma. Volt megint olyan újbor, ami a többi tükrében kissé lendületlenebb volt. A közepesen induló, de "nagyfenekű" rosénak viszont méltó párja volt egy másik rosé, ami nagyon hozta a várt rosé-élményt. A fehérborok most nagyon a helyükön voltak, a vörösek pedig a legalább olyan jó, ha nem jobb mértékben teljesítették az friss vörösökkel szemben támasztott igényeket. Különben is a kötött program Gamay szőlője kb. ennyit tud a legjobb borászoknál is.

Új helyen voltunk, a Paágh-ban. Innen is köszönet Irma néninek, hogy a féltett-óvott Közösségi Házat annyi időn keresztül rendelkezésünkre bocsájtotta. A sok év alatt mindössze egyszer volt kisebb baleset, de az áldozatul esett kenyérkaspókat hamar pótolni tudtuk. Jó volt, hogy a teremben minden évben más-más kiállítás attribútumaival osztottuk meg a teret, ami külön, nem pótolható élményt is adott, s amikre mindig nagyon vigyáztunk. Klubunk teljesítményét e szempontból is dicsérni kell.

Sokáig volt bája annak is, hogy a szomszéd főztje kerül az asztalra. Azonban, rohanó világunkban idővel, az ezzel járó iszonyatos munka és szervezés a beszerzéstől a tálalásig, majd a mosogatásig sokaknak kedvét vette. Egyre inkább teherként, s nem örömként jelent meg a Márton-napok összehozása. Most gyakorlatilag ugyanannyi pénzért, mint tavaly, felhőtlen estét sikerült összehozni.

Már személyes levélben is megköszöntem minden segítő szomszédnak a munkáját, de most ismét megteszem. Köszönöm, hogy segítettetek egy hagyományt megteremteni, s a működtetési tapasztalatokat megszerezni.

Sokat beszélgettünk a régi bortúrákról is. Igényként mindig is jelen volt az utolsó 2009. évi óta. Témaként régebben is, most is többen szóvá tették, hogy miért rejtegetem előlük Csopakot. A szerénység kötelez, de legyen! Február végére-március elejére próbaképpen összeütök egy 1 napos CSopaki Túrát. Max. létszám 15-20 fő lesz. Kettő, maximum három pince fog beleférni egy reggel 8 órai indulás és éjjel 12 óra körüli érkezéssel számolva. Első kóstoló max. 5-7 bor egystzerű falatkákkal, második 5-7 boros kóstoló ebéddel, a harmadik pedig igazi csopaki kulináris vacsorával, megpihenéssel. Januárban kitárgyalom a költségkereteket.

Addig is egy kis ízelítő a 15. évét most ünneplő Petrányi Pincétől:
http://borigo.hu/aktualis/00615/15-eves-a-petranyi-pince
http://www.borsmenta.hu/iszunk/kerek_ahogy_van 

Üdv,
Ritecz János

Meghívó 2.:

Kedves Bor- és Libakedvelő Szomszédok Kanyartól a Dobogóig, szerte Pátyon,

Libás Borklubunk egyre határozottabb formát ölt. Kialakult a menü, rögzítettük a költségeket. A menü kialakításában abszolúte nem tértünk el a hagyományoktól. A boroknál leszek izgalomban, fel tudok-e fedezni izgalmas új szereplőt? 

  • Előétel: libatöpörtyű lilahagymával
  • Leves: Sűtőtökleves
  • Főfogás: Sült libacomb párolt káposztával és hagymás törtburival
  • Desszert: Lúdláb torta a közeli műintézményből

A borsor folyamatosan fog kialakulni. Egy biztos, idén friss, ropogós savakra, nagy gyümölcsökre számíthatunk a fehéreknél, a roséknál. Villányban és Szekszárdon nem volt kritikus az idő, mint a Balatontól fel Északnak, tehát a friss vörös vonal szépen fog mutatni. A boroknál most még két dolog biztos. Szűkebb pátriánkat a borvidék Budai kerületét biztos fogja egy bor képviselni. A másik biztos pont, hogy nov. 25-ére megérkezik egy Beauloais is. Ha olyan lesz, mint tavaly, nagy örömben lesz részünk.

Az étkekben megegyezve, a borárakra ránézve, örömmel tudatom, hogy sikerült a tavalyi költségkereten belül maradni!

Részvételi díj: 7000,- Ft/fő

Helyszin: Paagh Étterem

Mint előző levelemben említettem, a jelentkezést e-mailban várjuk, s a jelentkezés a részvételi díj min. 50%-ának befizetésével lesz érvényesítve, max. 40 fős létszámig.

A részvételi díjakat előzetes telefonegyeztetést követően vagy esti becsengetéssel két helyen tudjuk fogadni:

  • Móricz Zs. 62. Riteczék,
  • Móricz Zs. 67. Topiék

Ebben az évben is felhívjuk a figyelmet, hogy az ételbeszerzés miatt a jelentkezéseket november 22-én, kedden 20 órakor zárjuk. Az ezt követő, esetleges lemondás esetén csak a részvételi díj felét tudjuk visszafizetni. Ugyan a tortarendelés véglegesítésénél ragaszkodtak a déli 12 órához, de ezt a kockázatot bevállaljuk.

Készen áll a program, rajtatok a sor, gyertek jelentkezzetek! 
Szép étkek és borok mellett alkalom egy jó találkozásra, egy jó beszélgetésre.
Csak folyvást-folyvást. Évente egyszeri, vissza nem térő alkalom!

Üdv,
Ritecz János