Meghívó 1.
Kedves Borbarátaim!

EGY ÉVESEK LETTÜNK !
Visszatekintve a távoli ködbe vesző kezdetekre, nem hittem volna, hogy ily sikeres lesz a sokatok által életrehívott kis rendezvényünk. Nem hittem volna, hogy íly érdeklődés van a nemesebb nedűk és az azokat körbelengő sokszor többezer éves történések, legendák iránt.
Nem hittem volna, hogy elidegenedő világunkban már megindultak ellenfolyamatok, s igenis szükségünk van a baráti szóra, egy mosolyra, az együtt eltöltött esték élményére. Bár a teremben többnyire nemigen volt fűtés, mégis melegedtünk egymás tüzénél, a kortyokban tiszteltük a tájat, az alkotó embert, hallgattuk a legendákat, a többszázéves dalokat:
Cimbora, rád köszöntöm fél kupámat, cimbora kívánom, hogy élj soká!
Bár poharam egy fél kupával nem ér fel, de teljes szívemből köszöntöm rátok.

S mivel ünnepelhetnénk méltóképpen, ha nem legtörténelmibb borvidékünk, Tokaj ízeivel, zamataival?

Meghívó 1.
Kedves Barátaim a Borban,

Péntek este a Soproni Borvidék néhány bora mutatkozik be.
Scrabantia, Ödenburg, Sopron.

Képek


Meghívó 1.


Sziasztok!

Hazatértem. A szüretről eddig inkább nem mondok semmit, de úgy tűnik, hogy jövőre alig lesz borunk. Nem vigasz, hogy ezzel más pince is így van. Ami lesz, azzal már most szinte többet kell foglalkozni, mint az utóbbi elkényeztető években együttvéve. Azért vannak reményeink is.
Szombat-vasárnap folytatjuk, s ilyen egy-két hetes megszakításokkal jól elleszünk kb. november közepéig. Csak ne essen!
Vissza a Borklubhoz. Ma délutántájt megkaptuk a végleges időpontot, a du. 4 órát.
Ezúton is köszönöm Topinak, hogy ilyen szépen harangozott, míg nem voltam internetközelben. Eddig, ahogy látom, kb. 17-18-an vagyunk, s Topi nemsokára mondja a buszárakat is.
Ami magát a (régen) két pezsgőüzemet érinti. Bár fogunk pezsgőt kóstolni (mint hallom öt félét) de a pincében nem sokat fogunk látni, mert mindent elszállítottak, leszereltek. A tulajdonos dr Oetker szerintem ingatlan négyzetméterre vetített haszonban gondolkozva építi a cégét, a hagyomány, s más macera nem érdekli. Ezért jól nézzétek meg a Topi ajánlotta honlapon azt a palackokkal szépen berakott pinceágat. Ez évig ilyenekkel volt tele rengeteg ág. Két másik képen a híres Zsolnay csempék látszanak. A hosszúkásabbon maga az alapító Törley fogadja a hódolókat, akik zászlaikon egy-egy Törley pezsgőmárkát hordoznak. A másik Zsolnay csempés kép a palackozó sor fölött látszik a konkurrens Francois pincében. A két céget amúgy csak az udvar választotta el egymástól, úgyhogy nem lesz nehéz átsétálni egyikből a másikba. A képen a jó öreg Dom Perignon atya szemlélget egy pohárka pezsőt. Őt régebbről ismerhetitek, a régi Hungária Rosé címkéjéről. Ma már tudjuk, hogy egy kicsit állami lopkovicz volt a Francois tulajdont felrakni egy 1954-ben alapított pezsgőgyár termékére, de akkoriben így mentek a dolgok. A pezsgő mindenesetre jó volt, jó még ma is, de mi lesz holnap???

Az igen nagy körben megtartott kóstolón még üvegpohárból is kevés volt, de a borból szerencsére nem.
Az útjavítás közben előkerültek a védőitalok, és a jelentős létszámnak, valamint a felfokozott hangulat hevében kialakult a spontán Borklub, ahol megjelent a Borklub legifjabb tagja is.

Kedves Borbarátok és Páty-patrióta Listatagok, Hegyvidékiek, Kanyariak, mindenki, akivel már nemcsak lista beszélőviszonyban vagyunk!

Az Attilának felvidító, friss, logisztikai típusú útkaparás híre, nekem jókedvre hangoló, ugyancak friss gasztronómiai hírújdonságom van!
Többen kóstoltátok már Petrányi Pince felirat alatt jegyzett boraimat, közülük is a Sárga Muskotályt. Sok jó visszajelzés érkezett Tőletek: ízlik.
Most kaptam a hírt, hogy a Balatonfüred-Csopak borvidéki versenyen 92,4 környéki pontszámmal nagyarany körüli lett a SÁRGA MUSKOTÁLY, 2004. A Cserszegi és a rizling egy-egy ezüstöt kaptak, de annak is nagyon örülünk. :-)
Holnapra már remélem többet tudok. Addig is a napokban nevezünk az Országos Borversenyre. A Sárga Muskotály mellett a Cserszegi Fűszerest fogom indítani, a rizlingünknek most idén több érési idő kell. Mindkettőt kóstoltátok már pl. a tavalyi Nyitott Ajtók- Nyitott Pincék rendezvényen. Míg a rizling akkor hozta szokásos aranyát, 2003-ban a Cserszegi az aranyérme mellett elnyerte a Balaton legjobb Cseszegi Fűszerese különdíjat is. Most is erre gyúrok igazán, az Országos Borverseny pedig egy jó felvezetés lesz. Ott a reményteli muskotály mellett a cserszeginek kell majd jól szerepelnie. Ősszel és télen pedig a rizling felfutása várható. De az még arréb lesz.
Bár most nyári szünet van a Borklubban a jó hír örömére aug 3-án szerdán, azaz holnapután este 8.30 órakor egy nyílvános nyár esti teraszi kóstolás keretében szívesen bemutatom három versenyzőmet.
Kérem, hogy aki itthon van és eljön, interneten vagy telefonon (30-999-7518) holnap estig jegyezze be magát.
A kóstolás után pedig koncentráljunk az Attila beharangozta útkaparásra. Igérem, ha egyszer kész lesz az utunk, némi feltöltő szponzorfolyadékkal elő fogok állni, hogy amúgy rendesen avathassunk.

RJ, MZs. 62.

Meghívó 1.
Bor-e a pezsgő vagy valami más?
Don Perignon az Hautviller-i szerzetes vagy angol borkereskedők találták fel?
Minden borból lehet pezsgőt készíteni? Kékszőlőből fehér pezsgő?
A pezsgőhöz való szőlőt külön kell-e termeszteni avagy a rossz szőlőből készül a pezsgő?
Fagyasztás után degorzsáljunk avagy inkább a transvasier eljárást válasszuk? Mi az, hogy tankpezsgő?
Találtatok már fehér csíkot egy pezsgősüveg alján? Rázóállvány, csuklómunka, mi az?
A pezsgő és az éjszaka. A végzet asszonyai. Kaviár és pezsgő.

Kedves Borbarátok,

Bár a jövő hétvége a Pátyi Pincenapoké, de mi péntek este újra találkozunk a friss kiállítással berendezett Közösségi Házban.
Bizonyára már mindnyájan tudjátok, hogy a rose borokat a legmacerásabb készíteni. Akkor is, ha egy pince csak kiegészítő kínálatnak alkotja meg, de különösen az, ha valaki egyik fő borának szánja. Kis titkainkról most teljesen fellebbentjük a fátylat. Egy pici előzetes: olykor még az is igaz lehet, hogy a nem sikerült rose a siller. Mindent elmondok, aki akarja, csínálja utána!

Ezen rendkívüli ülésen inkább álltunk és kóstolgattuk a bográcsokban rotyogó finom étkeket, és persze emellett a kínált borokat is.
A majálisra rengetegen hoztak saját bort. Külön kiemelem Glatz Ferenc urat, aki egy szép, Tihanyban saját kezűleg metszett szőlőből préselt vörös nedűt mutatott be. Tanúm erre Bálint gazda, akivel együtt kóstoltuk. Bár őket, kettejüket, név szerint kiemeltem, de itt köszönöm meg mindazoknak, akik az est folyamán megkínáltak, véleményemet kérték.
A saját borok bemutatásából végül is csinálhatnánk egy külön programot jövőre.
Ismét megtartjuk szokásos pénteki összejövetelünket. Kicsit problémás volt egy ideig, hogy a jeles dátum Nagypéntekre esik, de a világvallások tudorai felvilágosítottak, hogy a böjtnek a naplementével vége, tehát semmi probléma, sőt. A nagy ünnep közeledtét a Könyvben is megörökített nemes nedűkkel köszönteni istenfélő cselekedet.
Kérésetekre ezúttal a magyar piacon mostanában nagy elánnal megjelenő külföldi borokból veszünk ízelítőt. Az ünnephez méltóan azonban most egyelőre eltekintünk az újvilág boraitól. Tiszteletünk tárgyai az óvilági mediterrán kultúrák nemes italai, ahol a népvándorlások korának barbár viharai között a keresztény szerzetesek mentették át a szőlőművelés izzadságos tudását és a borkészítés fortélyait. Krisztus vére így nyer méltó értelmet hedonista korunk decensen dionűszoszi ízvadászatain.