Meghívó 2.

Időpont: február 27-e, 20.00 óra
Helyszin: Közösségi Ház a Rákóczi úton.

A téma: a Somlói Borvidék, a somlai borok (így: somlai).

Hangulatkeltőnek ide idézem Hamvas éla szavait:

"Minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesedett, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt".


Hosszú szünet után találkozunk újra, s miközben Somló-hegy leírhatatlanul összetett terroir-jának (vulkáni talajok, klíma, s ezekhez illeszkedő technológia), borait fogjuk kóstolni, máris egy nagyon fontos kérdés megoldásával kell foglalkoznunk: Merre lesz idén a Nagy Tavaszi Bortúra?


Meghívó 1. 

Kedves Borkedvelő Szomszédok,

Borklubunk elérkezett ez évi utolsó estjéhez.

A helyszin: Kultúrház a Rákóczi úton.

Témának egy különösen ét- és -vágy gerjesztő témát találtam, Somlóhegyet.

Az biztos, hogy a kemény vulkáni borok jó alapozások lesznek december kihívásai elé. Ahol pedig még hiányzik a fiúgyerek, annak  Mária Terézia szerint egy jó somlai segíteni fog szorgalmas tevékenységének sikerébe vetett hitének fenntartásában.

Az biztos, hogy sajttal, kiflivel, dióval, stb érdemes lesz készülni.

Más hírem is van!


Üdv,
Ritecz János

 


Meghívó 2. 

 

Kedves Klubtagok, érdeklődők,

DecemberiBorklubunkat Somló nagy fehérborainak szánjuk áldozni. Bi-bi csak annyi van, hogy a meghírdetett időpontra alig érkezett még jelentkezés.  Tudom, hogy a december céges és főként családi eseményekkel túlzsúfolt, pénztárcakönnyítő hónap. Mindezért arra kérlek Benneteket, hogy aki el szeretne jönni, az

DECEMBER  10-E,  SZERDA ESTE   22.00  ÓRÁIG   JELEZZE SZÁNDÉKÁT  !

Ha 15-en jelentkeztek, akkor beindítom a borbeszerzést. Ha kevesebben leszünk, akkor -a jelentkezőktől elnézést kérve-  elhalasztjuk január végére a klubot.

Addig is néhány szép mondat Somlóról:

Egyik leghíresebb borvidékünk egy alvó vulkán köré települt. Volt idő, mikor híre még a tokajiét is megelőzte. "Minden bor ugyan társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák, a somlai a magányos itala. Annyire tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesedett, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A bölcsek bora, azoké az embereké, akik végülis megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt". (Hamvas Béla)

/*Terület*/
690 hektár
a) Somlói körzet: Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely,
b) Kissomlyó-Sághegyi körzet: Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

/*Klíma*/
Nagyon szeles vidék, emiatt mérsékelten meleg, bár napfényben gazdag. A lejtők miatt kedvező a besugárzás. Egyetlen borvidékünk, ahol a hegy északi oldalán is folyik szőlőtermesztés. Éghajlata dunántúlias, kiegyenlített.

/*Talaj*/
Vulkanikus eredetű.

/*Szőlőfajták, borok*/
Ezen a vidéken csak fehér szőlőfajták találhatók: Furmint, Olaszrizling, Juhfark, Sárfehér. Nagy alkoholtartalom, robusztus savak, keménység jellemzik a somlói bort. Mivel tipikusan óbor, többéves fahordós érlelés után éri el karakterét. Házasítást nem tűr.


Üdv,
Ritecz János