Képek


Meghívó 1.

Kedves Borbarátok,

Először is köszönet a Horváth családnak (Gábor&Gabi), hogy meghívtak minket kertjükbe, pénteki nyár estére.
Először rendeznénk kerti Borklubot, drukkoljatok a szép időért.

CÍM:    BEM JÓZSEF utca 2.

Horváth Gabi nemsokrára egy térképpel fog jelentkezni, biztos, ami biztos.

Viszont ha mégsem lesz jó idő, akkor szeretettel vár minket a most szép kiállítással is berendezett törzshelyünk a Közösségi Ház, a Rákóczi úton, a Krén zöldségessel szemben.

Így vagy úgy tehát jó helye lesz bor- és olajkultúra kedvelő népes csapatunknak.

Jómagam viszont elnézést kérek mindenkitől a csodálatos Sopron-Fertőrákos-Ruszt túra utáni hosszúra nyúlt hallgatásért. Minden volt, ami elvette a hangomat. S mint láthatjátok, megint van. Hiába készültem a szabin, mit is írjak Nektek a rosékról (lenne, mit nem tudtok róla még?), idő előtt haza kellett jönnünk. S most itt ülök, várom-várom az üvegest, aki tegnap délelőtt megigérte, hogy tegnap délután eljön méretet venni. Azóta egyfolytában jön, hiába telefonálok rá. Kicsit már rezeg a léc, hogy felírjam-e a hasznos mesterek közé.

Hát ilyen most a rosékra hangolódás. Azért egy cseppet se féljetek, jó jelöltjeim vannak, fel a skálán egészen  a sillerig.

No és a Giu olajai! De erről ő fog többet mondani. Részemről csak annyit, hogy vagy másfél hónapja tartottunk egy modellező olajos borkóstolást, hogyan lehet beilleszteni az olajat a boros keretek közé. Stílszerűen mondva olajoztunk, hogy később olajozottan menjen minden. Döbbenetes volt a hatás : az itthon kapható extra szűz szeméttel és az ócska, ámde drágán vett tunéziaival együtt vagy 8-10 olajat kóstoltunk olyan ízrégiókban, amiről nem is tudtam, hogy létezik.

Az emberre mindig ragad valami, így sejtettem valamit az olíva kúlturáról is, de rákóstolni az egészen más. Olyasmi lehet, mint néhányótoknak a Borklub hajnalán, amikor azzal kezdtük, hogyan kell megfogni a poharat, aztán elcsodálkoztatok, mikor megéreztétek a rendes borok ízét-zamatát.

Mindkét kúltura jó 6000 évre vezethető vissza. Nem csoda, hogy 2400 féle olívafa fajta van, amik csak nekünk tűnnek egyformának. Itt is, mint a bornál, a fafajták és a terroire-ok szerint megkülönböztethetőek az olajok. És akkor nem is beszéltünk a feldolgozási módokból adódó különbözőségekről. 2004-ben Krétán bekéredzkedtünk egy üzembe, ahol a keringő-szamaras romantika mellett a modern gépi feldolgozást is megmutatták. Nagy hatással volt rám. Mint most Bracs szigetén is az a fantasztikus, szűretlen olaj, amit a salátához adtak . Hozni akartunk belőle, de elmosta a dolgot a betörés idege.

Hagyom is a dolgot ennyiben (no majd a Giu!). Azért remélem sikerült egy kicsit csigáznom a bimbóitokat.

Találkozunk pénteken. Ha száraz az idő, akkor a Gabiéknál, ha nedves és esőre hajló, akkor a Közösségi Házban.

Üdv,
Ritecz János


Utószó 1.

Kedves Patyi sorstarsak!
(vigyazat!!! hosszul elevel kovetkezik)
 
Szoval megtortent. Egy kicsit megvoltam illetodve, mert nem gondoltam volna, hogy ennyien leszunk majd.
Ennek ellenere az elso "olajklub" nagyon jol sikerult a pentek 13, az olasz 1-1 es a hideg ellenere.
Mondanom se kell mennyire szamitott Horvath Gaborek kedves felajanlasa, hogy az o kertjukben tarthattuk meg elso "alakulo" kostolonkat.
Elso sorban szeretnek gratulalni mindenkinek, mert egy dobbenetes dolog tortent. A mar altalam lebonyolitott joval kissebb letszamu kostolok tapasztalai alapjan, elokeszitettem nehany "kopteto" poharat is, mert gondoltam, nyilvan lesz aki nem fogja mindig kivanni a kozvetlen olivaolaj fogyasztas. Hat meglepo modon, senkit nem lattam igenybe venni ezeket az eszkozoket, sot mindenki batran es vigan kispoharbol kostolgatta a par cseppyni olivaolajokat. Abszolut buszke vagyok ratok.
Szerintem az estej nagyon jol sikerult, Janos tobb (es szokas szerint) kivallo borokat kostoltatott egy egy olivaolaj kozott, es a szokasos korites is kulonosen odavalo volt.
 
Egy fontos informacio: amikor olivaolajokrol beszelek, mindig csak es kizarolag extraszuzekrol beszelek, a mas "finomitott" termekekrol mindig ki fogom emelni, ha szoba kerulnek a jovoben.
Sajnos az elnevezesekbol szarmazik a legtobb felreertes e-teren.
Es meg annyit, hogy egyenlore csak olaszorszagbol szarmazo palackokrol beszelunk. Majd lesz ra lehetoseg, mas orszagora is pillantani.

A kovetkezo olajokat kostoltuk:
1) Bxxxxlli (ezt a termeket egy multi ceg forgalmazza, nevet ki sem mondom)
Szarmazasa: ismeretlen, elvileg Olaszorszag
Illat: zsiros, savas, kisse gyogyszeres, emlekesztet a rozmaringra
Iz: edeskes, savanykas, negativan olajos, tompa es lapos, alig gyumolcsos
Az elso kostolo, egy ugy nevezett "hazai" olaj volt, amit a Paty-i CBA-ba vettem, hogy legyen egy ismert kiindulo pont, es legyen mit fikazni majd, amikor sokkal jobb olajakat kostolunk ;))))))))
(a minosegerol pedig, ahogy Virag elvtars mondana: "egy kicsit sarga, egy kicsit savanyu, de a mienk")
Ipari termek, semmi izgalmas dolgot nem tudott felmutatni. Ellenben segitett arra is, hogy kibeszelhessuk a kulonbozo hamisitasokat, hibakat, es minosegi kifogasokat, amiket egy ipari termekkel szembe kivethetok.
Szamomra nagyon fontos "dugos" olajokat is kostolni, minden ilyen jellegu kostolon, mert igy lehet edzeni az izlelobimbokat a jora. Igy most mondom, ha lesz ismetles az olajozasnak, akkor lesz rossz olaj is :)))
 
2) La Giara, Bio extraszuz
Itt még az ugynevezett "gyenge" termekenel voltunk, hogy kostolhassunk egy nem ipari (kis termeloi) de meg is nehany hibaval rendelkezo olajat is.
Szarmazasa: Andria - Puglia tartomany
Illat: nemi zold alma, oliva (tudom, trivialisnak tunik, de nem mindig erzodik am...), vagott fu. Mind ezek viszont nagyon gyengen, talan tulsagosan is. Valaki azt mondta: nincs is illata.
Iz: edes alma, mandula, kozepesen gyumolcsos, hatarozott keseru utoiz, kisse csipos. Ize nem sokaig marad meg a szajban.
A hibaja alapvetoen a kevesbe kifinomultsag adta, meg a keseru iz, amit ha nem is "veteknek" tekintheto, szerintem nem kene ennyire hatarozottnak lennie. Alapvetoen a keseruseg nem tekintik hibanak a szakertok, de mivel a nyelvunk negativnak erzekeli, szerintem nem kell feltetlenul eroltetni. Ez most keseru volt.
Innen kezdodtek a hibatlan olajok.

3) Olio Calvi (aranyozott foliaba vett palack)
Szarmazas: Imperia (Liguria)
Ez egy monovarietalis olaj volt, az az: csak egy fajta olajbogyobol keszult, a viszonylag hires Taggiasca fajtabol.
Illat: nem tul gyumolcsos, de friss es ude, frissen feldolgozott olajbogyo, paradicsom nyomok
Iz: selymes, edes es egyensulyozott, semmilyen keseruseg sem csiposseg nem volt, lagyan mandulas, picit osszehuzo hatasu a szajban.
Ez az az olivaolaj, amit hivatalosan a Pesto Genovese szosz keszitesehez hasznalnak Genova kornyeken.
(lesz Pestoclub talan?)
 
4) S.Oronzo - Tenuta De Bellis (fekete, hosszu es elegans uvegben)
Ezt az olajat szinten egy fajta olajfabol szarmazik (a legtobb olaj inkabb tobb fajtanak a kevereke szokott lenni, ezert emelem ki). A fajta egy valogatott fajta, amit az evek soran kulon neveltek fel kutatok es mezogazdasagi szakertok, es nem veletlenul a "La Favolosa" (a mesés)nevet kapta.
Szarmazasa: Monopoli (Puglia) - Itt az volt meg fontos kiemelni, hogy mas hiresen keseru Puglia tartomanybol szarmazo olajokhoz kepest, vannak letezne innen szarmazo kellemes lagy olajok is.
Illat: kozepesen gyumolcsos, zold alma, erett paradicsom
Iz: friss, lagy, edeskes es gyumolcsos, vagott fu, alma, nem jelenik meg a paradicsom, amit az illatba pedig erezheto volt, alig csipos es egy picit osszehuzo.
Innen mar a kivallosagon tul vagyunk. Mind a ket olaj amit ezek utan jottek, abszolut kivalloak, es a sorrenduk csak az erosseguk hatarozta meg, nem a minoseg, hiszen eltero tipusok.

5) Olio Macri' (tegla alaku, nem tulzottan szep palack)
Szarmazas: Cosenza (Calabria)
Profumo: gyumolcsos, viragok, articsoka, zold alma es vagott fu
Sapore: elso hatasra edeskes, kellemesen viragos, vagott fu, nem keseru, ep hogy csipos a vegen, sargadinnyet is erezni neha.
Abszolut hodito es meglepo volt szamomra ez az olaj, mar az elso kostolaskor.
 
6) Di Pasquale - Classico (henger alaku, feher cimkes slank hosszu palack)
Ez volt a "szivem csucske"... :))))) Az en tartomanyobol szarmazik, 20 km a volt hazamtol, tehat abszolut elfogult vagyok ezzel kapcsolatosan. Na de en ezt az elejetol mondtam, mindenki hallotta!! :D
Szarmazas: Morro D'Oro, Teramo (Abruzzo)
Illat: vagott fu, hatarozottan gyumolcsos, egeszseges oliva, paradicsom
Iz: erosen gyumocsos, friss es ude, paradicsom, articsoka, keseru mandula, kisse csipos utoizzel
Eddig ez volt az az olaj, amit a legtobben kedveltek magyarorszagon azok kozul, amiket kostoltattam. Valamilyen oknal fogva, kulonosen passzol a "nemzeti" izekhez, es izvilaghoz. Erre magyarazatot nem erdemes keresni, hiszen az izlest nem szoktuk vitatni.
 
A raadas)
Hat igen, volt ilyen is... fogtunk es percek alatt bepusziltunk 1 kg EREDETI Parmigiano Reggiano-t, nevezetesen egy 36 honapos u.n. "gyongyozott" fajtat. Az igazi inyencek egy kis olivaolajban is tunkoltak a sajtdarabkakat... SLURP!!! (aki nem tunkolt, az csak azert nem tette, mert nem figyelt a kis poharkara ;)))
Erre a Parmigiano temara is ra fogunk allni majd egyszer, mert ez is nagyon erdekes.
 
Aki lemaradt volna valamirol, majd jelezze, es "megoldjuk".
Mivel volt aki kerdezte, es mivel kaptam levelet arrol, hogy "nem szegyen ha modod", akkor batrabban is kijelentem, hogy a 6-os olaj meg a parmigianohoz barmikor hozza lehet jutni rajtam keresztul, illetve az igenyek szerint, a jovoben tobb olaj, a felsoroltak kozott, kaphato lesz majd. (Privat email-t kuldhet, es kulon targyaljuk).
Ez az este szamomra kinyitotta Pandora vazajat, mert gyakorlatilag korlatlanul tudunk mindenfele, foleg olasz szarmazasu, termekeket beszerezni es kostolgatni, akar osszekombinalva massal is. Igy most keszulni fogok tovabbi olajokkal, gyumolcs mustarokkal, só felekkel, sajtokkal es felvagottakkal, mert ami kesik ugye...
A kostolt borokrol majd Janos fog irni valamit gondolom, illetve szeretnem kulon megkoszonni neki, hogy teret adott nekem ezen az esten, es hogy nagyon konstruktivan es kivancsian erdeklodott/erdeklodik minden olyan inyencseg utan, amit nem ismer, vagy amit bovebben szeretne kutatni.
Tehat ha lesz ra igeny, akkor meg egy csomo erdekes "cuccot" tudunk majd "kutatni" egyut a jovoben. :)))


koszonom szepen a turelmet es a batorsagot (meg a baratsagot).
Giu