Képek

Tisztelt Tagtársak, Kedves Lakótársak!

Idén már túl vagyunk Szent Mihály napján, beszökött az ősz! ( nemcsak Párisba :) ) Kevesebb a napfény, itt az idő a boldogság hormonok tervezett és szervezett pótlására. 
Az egyesület hétvégi ajánlata a szerotonin és dopamin szint emelésére: sült tök és más finomságok, forralt bor!

Helyszín: Forrási tér - kemence és környéke

A jó hangulat további fokozása érdekében az alábbi versenyszámokat hirdetjük meg:

  • a kanyari Fanyűvő cím elnyerése  - elszáradt fák kivágása
  • a legjobb Ollókezű Edward hasonmás - fűzfák erőteljes visszametszése
  • a szabadfogású lombfúvás és a kötöttfogású gereblyézés rangadója -  falevelek összegyűjtése a játszó-, illetve a Forrási téren 

Ráadás gyerekprogram: játék az Avar-Dagályban

Hétvégi kvízkérdés: A sült tök vagy a  forralt bor fog előbb elfogyni?
A tippeket a helyszínen elhelyezett dobozba lehet bedobni 9.30-ig.  A helyes megfejtők között kisorsoljuk a kanyar "aranyozott"  gereblyéjét!

Időpont: 2016.  november 12. szombat 9.00 óra (Esőnap: VASÁRNAP)
Gyülekező: Forrási tér - kemence

A tök és a bor (sponsored by PBT) elegendő mennyiségének biztosítása érdekében kérünk benneteket, előzetesen jelentkezzetek be itt a listán csütörtök éjfélig (pl.: 2 fő felnőtt+ 2 fő gyermek).

Szerszámot hozzatok, zsák lesz a helyszínen. A közös munka várható időtartama kb. 2 óra (min. 15 fő esetén). 

Kedves Borkedvelők,

Többször kérdeztétek a borklubban, hogy meddig tartható el egy bor. El szoktam mondani, hogy hűvös, de mindenképpen minél egyenletesebb hőmérsékletű helyre van szükség. A sima speiz nem igazán alkalmas, a divatos szobai bortároló állványokat pedig inkább házibulik alkalmából érdemes a fogyasztásra kínált palackokkal feltölteni, mert a szobahőmérséklet hamar elöregíti, tönkreteszi a bort.

Most viszont egy egyszerűen kivitelezhető, izgalmasan gusztusos palackosbortároló pince képeit ajánlotta Király Endra a figyelmünkbe.
Köszi Endre!

Jó 5-6 éve, egy francia cégtől ismerem a technológiát. Ha valakit érdekel- ismerem az utat a francia kapcsolathoz, de az alábbi címen itthon is készítenek ilyet:

http://www.celartec.hu/index.php?stilus=lap_konyvj&hiv=9#Compacte%20modell

Kifejezetten alkalmas utólagos beépítésre is, gyűrűbe rakható betonelemekből a kívánt (!) kapacitás szerinti  mélységig leásva. Leraksz egy kört, aztán a centrális lépcsős idommal mindig egyet shiftelve újabb kört kezdesz.  
A Celartec oldalon találtam egy még kompaktabb kivitelt is:legegyszerűbb körpince

Az ábrázolt szellőzési mód nagyon fontos, bár itt a mellékelt szöveggel nem értek egyet. A rómaiak óta alkalmazzuk ezt a szellőzőrendszert, ami a gázok sűrűségi változásait és a gravitációt használja ki. Én is betervezem, beépíttetem minden pincémbe. Ezt alkalmazom itthon Pátyon is, a ház alatti kispincémben. A tapasztalataim szerint, de logikusan nézve is úgy működik, hogy a friss, hűvösebb (nehezebb) levegő alulra  bevezetve (fontos!), felfelé nyomja a melegebbé vált (könnyebb) levegőt, amit felül simán kiengedünk. Ez egy fenntartható lassú, szakaszosan újrainduló, önkiegyenlítő áramlás. Ha túl hideg van télen, akkor a szellőzőnyílást szűkítjük. Ez itt, nálunk Pátyon konkrétan azt jelenti, hogy 13-19 fokot tudok tartani 10-es falakkal, szigetelés nélkül, miközben a pince felső 1/4-e nincs is föld alatt. Igaz, az jó, hogy északi oldalon van.  Kánikulai 20-25 fokos, szélmentes éjszakákon nem indul be az áramlás (hálisten), de mélységtől (falszigeteléstől) függően akkor is jó hőfokokat lehet tartani.

Akár a kertben egyszerűen megépíthető egy faház alá.

Üdv,
Ritecz János
Kedves pátyi Szomszédaim,

Remélem, még nincsen szombat esti elfoglaltságotok. Na jó, tudom, elfoglaltságotok éppen lehet, de egy

* VACSORA MEGHÍVÁS* remélem sokatoknál űbereli a szokott esti programokat.

Levelezőlistánkat használom fel, hogy népszerűsítsem a Landora Pizzéria Pátyott úttörő vállalkozását:

Holnap,  ,január *24-én, 19.00 órakor, BORVACSORÁT* tartanak, de nem akármilyet!

A Landora Pizzéria (PÁTY, Rákóczi u. 11.  Tel: 06/23/344-356) az utóbbi három-négy év pátyi borversenyein kitűnt gazdák boraira épülő menűt állított össze. Bár a programban valami szakmai útmutatóról is szó esik, de azzal nem kell törődni, mert a borok magukért fognak beszélni. Ami ízlik, az ízlik.

Tény, a pátyi gazdák e kíváló reprezentánsai nagy utat tettek meg a pátyi bortól, a vacsora mellé megmutatható pátyi borig.  Az apáktól, szomszédoktól megtanult, ellesett borkészítési módoktól jutottak el odáig, hogy rájöjjenek, csak az számít, amit a bor kíván. Igen, pincéinkben mi a bort szolgáljuk. Időnket, gondolatainkat áldozzuk neki azért, hogy amikor már széppé válva megmutathatjuk őt, onnan ő szolgáljon minket, vendégeinket, barátainkat.

Csendes ajánlásként súgom felétek, hogy Borklubunk a négy gazda közül kettőt már meglátogatott. Jó sokan voltunk mindkét pincében. Aki ott voltatok, most idézzétek fel kóstolási élményeiteket! Ha elképzeltétek, akkor gondoljatok arra, hogy a 2008-as, gyönyörű szüret borai is megjelennek a fehér asztalon. Most képzeljétek mellé az alábbi ételeket!  Kell több egy jó szombat estéhez?

Fogadjátok hát szeretettel ezt a meghívást!

*Jelentkezés személyesen vagy a **06/23/344-356 telefonon.*
_**_
*BORVACSORA
A PÁTYI BOROSGAZDÁK TISZTELETÉRE
*
Ötfogásos ínyenc vacsora a borosgazdák legjobb boraihoz.
Ismerkedés a gazdákkal és boraikkal.
A borokat bemutatja és szakmai útmutatással szolgál:
* Ritecz János borász/közgazdász*,
 a borosgazdák szakmai patrónusa.
 Az este hangulatát műsorral, zenével és meglepetés-vendéggel is igyekszünk fokozni! _Az este menüje:_
*Kerék Tibor Rajnai Rizling 2008**
*_/Házi füstölésű finom falatok, helyben sütött brióssal/
_*Gábor Ákos Chardonnay 2007
Kerék Tibor Chardonnay 2008* _/Sütőtök krémleves sült paprikával és kéksajttal
/_*Holczer Attila Zöldveltelini 2006*
*Déberling Zsolt Birtok Cuvée 2007*
_/Harcsapaprikás fokhagymás, csípős csuszával/_*
Déberling Zsolt Cserszegi Fűszeres 2007*
/köztes:/
*Gábor Ákos Rozé 2007*
*Holczer Attila Cabernet Sauvignon 2008*
_/Szarvasfilé vörösboros borókamártásban, sült szalvétagombóccal/
_*Kerék Tibor Cabernet sauvignon 2006*
_/Pátyi kecskesajt háromféle módon/
_*Déberling Zsolt Cabernet Sauvignon 2007* A vacsora után, a műsor vagy kellemes beszélgetés közben mód lesz a borok újrakóstolására.

Asztalfoglalás csak személyesen!
*A vacsora ára 4500.-Ft, *
a vacsorához és az újrakóstoláshoz felszolgált borok a borosgazdák ajándékai!


Üdv,
Ritecz János

Konyári János lett idén az Év Borásza: cikk a Művelt Alkoholistán

A Konyári pincészet honlapja

...

Így van, a hír igaz! Konyári Jani lett az Év Borásza! Szívből gratulálok Neki.

Az idén nem volt az öt jelült között, aki ne kaphatta volna meg. Mindnek drukkoltam, de a Jani különösen közel áll. Csendes szerény ember. Külföldi díjakkal is alátámasztva, több, mint korrekt borai vannak. Már a '90-es évek első felében (más neve alatt ugyan) ott volt a topon.

Ez még akkor is tény, ha most néhány önjelölt borszakértőként fellépő médiátíró, már megint fricskázza a Borakadémia választását. Tény, a Jani soha nem akart borceleb lenni, nem hívta, nem etette-itatta az új idők könnyű tollal, könnyen nyílvánosságra jutó megélhetéskeresőit, sőt még saját hírlevelet sem adott ki, mint mások. Borait sem öltöztette hangzatos verbalitások köntösébe a jobb kinézetért, hanem csak odatette az asztalra . A fentiekért is dícsérendő a Borakadémia -torz időnkben lassan már azt kell mondani, hogy bátor - választása.

Keressétek, fogyasszátok borait. Nem fogtok csalódni.

Még az is lehet, hogy aktualitásként bemutatok néhányat közülük a dec 12-i Borklubban.

Üdv,
Ritecz János


Ismét kiválasztották az ÉV BORÁSZA cím jelöltjeit. Lásd melléklet. Már tavalyról is ismerősek. Szőllősi Misi borával most is találkoztunk a Márton napi újborok között és határozottan tetszett. A többieket is kóstoltuk az elmúlt években itt-ott, de ha már évek óta ennyire ragaszkodnak hozzájuk a jelölők, akkor tán februárban rájuk nézünk, amúgy rendesebben. Mi a véleményetek?

Kedves Borkedvelő Szomszédok szerte Pátyon!

Most jártam a Krénnél, ahol azzal fogadtak, hogy mit szólok a nehézfémes magyar borokhoz.

Visszakérdeztem, hogy ők mit szólnak ahhoz, hogy két éve a 10 legjobb európai pince közé választották a töki Nyakas Pincészetet. Ja, hogy nem hallották? Pedig pl. Olaszhonban közhír volt.

Ennyit a magyar média által közölt hírek természetéről.

A tárgyilagosságáról pedig annyit, hogy ami bort Angolhonban bevizsgáltak, az a britek saját állítása szerint is ASZTALI KATEGÓRIA volt. Ez az apró tény hajlamos elsikkadni a médiában ( következetesen direkt nem újságírásról beszélek, mert az egy ma kihalóban levő, becsületes szakma megjelölése volt).

Ki tud pl. olyan adatot, hogy ? termelő ? borát vizsgálták. Mekkora méretű cégek voltak ezek? Voltak-e már korábban bűntetve, stb.   300 Ft-os bort mindenki saját felelősségére igyon!

Így tehát ez a hír nem hír, csak médiaközlemény.

De tény, hogy ami borokról az újságok szólnak, amikkel mi is foglalkozunk a Borklubok alkalmával, nos az a mennyiség az országos termésnek mindössze 6-8 %-a.

Ezek után tehát, mit mondjak az asztali kategóriájú borok, s ezen borok bőven nem is csak alföldi előállítóiról? Többségük igyekvő, apja nyomdokain haladó, nem túl fantáziadús emberke. A kisebbségük? Azok között vannak sajnos nagyon fantáziadúsak is, akik egy-egy engedélyezési szám alatt több tételt is kilöknek a piacra. Ezek akár komoly méretű, Tesco gazdaságos nagy cégek is lehetnek.  Őérettük nem teszem tűzbe a kezem. (Sokféle esetről hallani. Pl. hová tűnnek, hol értékesülnek a hajósi vörösborok, ha a boltokban alig találkozni velük. Mindenesetre a Vörösmarthy utcai kisboltban jó két éve szóltam, hogy olyan Pest közeli cég borait árulják, akik már épp akkor lebuktak . A válasz: ezt tudják megfizetni a pátyiak.)

Ilyen szempontból tehát igaz is lehet a hír.  A kisebb cégek többnyire elmaradott, néhányuk romantikusnak kinéző pince, de többségük még annak sem mondható.  E helyeken rengeteg rozsdás vassal, korrodált rézzel érintkeztetik boraikat, szemben a korracélt (de legalábbis műanyagot) is használó, felkészültebb pincékkel. A törvény szerint, ha ilyet kimérnek a borukból, azt ki is kell szedni belőle. Ha kimérnek..., mert eljut-e mind a laborig?

A borengedélyezési egyközpontú minisztériumi laboratóriumának rendkívül piacbarát rendszeréről csak annyit, hogy egy 100 literes tételnek az engedélyezési díja ugyanannyi, mint azoké, akik pl 1.000.000 l-re kérnek engedélyt. Ráadásul az ott is láttatott mennyiségből 8 Ft/liter jövedéki adót is fizetünk, amiből 5 Ft ennek a labornak a fenntartására van költve. (ez 1.750.000 mFt/év lenne, bőven sok). Mennyi lehet emellett (ezek után?) a fekete bor, mennyi a szürke? Ki tudja, amikor csak Olaszországból valami 24.000.000 liter körül hoztak be a magyar vámstatisztika szerint, miközben az olasz statisztika szerint ők 50.000.000 liter körül küldtek édes honunkba. Ezt rakja össze a Kovács lászló.

Amúgy miért lenne itt a borpiacon más a helyzet, mint az országban, ahol az MSZP épp most kedvezményes kölcsönt vesz fel pártszékház vásárlásra, és ez a MFB-s keret a többi párt részére is fennáll?

Mindenki teheti a dolgát, mert hagyjuk.

Miért hagyjuk? Miért legyen igaza a szlovákoknak, amikor meghatározzák nemzetünk, országunk mai ismérveit? Ennyi nehézfém van már a fejünkben?

De ez már nem a borról szól, tehát: Áh, hagyjuk! Ne terheljük a listát.

Marad a konklúzió, hogy aki az általam bemutatott pincékben, ott a helyszínen szerzi be a borait, az nem csak anyagilag jár jobban, de hajótöréskor nehezebben merül el a vízben. S ez is valami.

Ez az én egyik téglám.

Hozzátok ti is tégláitokat ide a listára. Giu már hozott, egy másikra már jó éve készülünk, hozzon más is.

S miért csak a kulináris piacot vizsgálgatjuk?

Mert, miért ne határozhatnánk meg magunkat önvédő és dacegyletként, mint eleink?

Jönnek a karácsonyi vásárlások. Megírhatnátok milyen TV-t, DVD-t vsároljunk, melyiket ne, kerüljük az mpeg2-t, vagy az mpeg4-et tudót, mik a vásárlás IGAZI szempontja a téli sporruháknál, mitől mászik el a parizer és a prágai sonka az egyik boltban és miért ehető a másikból vásárolt még egy hét múlva is?

Sokat tanultunk már eddig is.  Tanuljuk a bort, tanuljuk az olajat és a sajtot, pedzegetjük a pezsgőt, de annyi-annyi tanulnivalónk van még, amik átadására a média ellenérdekeltség miatt alkalmatlan. Segítsük egymást!

Üdv,
Ritecz János
Sziasztok Borbarátok,

Most, hogy készülök a ma esti Borklubra, jött a hír!

Frittmann Jani lett az ÉV Borásza!

http://borravalo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=35199

Akik nem dolgoztatok az Alföldön, nem neveltetek ott bort, el sem
tudjátok képzelni micsoda örömhír ez. Jani borait már évek óta ismerem,
becsülöm, nagyon vártam már ezt a hírt. A magam tapasztalatából, s az
utóbbi 6-8 év Frittmann ismeretéből, sokszor széllel szemben vallottam,
hogy igenis, az Alföldön is lehet szép borokat csinálni. Őt kínáltam
példának. Most a Magyar Borakadémia is ezt teszi.

Frittmann Jani az Alföldről, ráadásul Soltvadkertről!  Innen is
gratulálok neki, megérdemli.

Már kóstoltatok a Borkubban egyszer Frittmann bort, 2008 februárban vagy
márciusban egy egész estés bemutatót szervezek az Év Borásza tiszteletére.

Üdv, Ritecz János

Kedves Borkedvelő Listatagok, Páty jövőjét segítő barátaink,

Múlt pénteken, délelőtt 10 órakor 5 kiválasztott zsűritag átkóstolta a Pátyi Pincehegy idei újborait.

Újborversenyünkre 19 pincegazada 47 borával nevezett be. Aki ismeri a tavalyi évjárat újborait és követni tudta az idei év természeti eseményeit (sok forróság, szárazság, azután jó, nedves esős napok) már sejtheti, hogy a pincegazdáknak komoly feladatokat kellett megoldaniuk. Mint az alábbi listából láthatjátok, sikerrel tették ezt.  Kifejezettebben jöttek elő a fajtajellegek, a már újborban is szép harmóniák, a bíztató jövőképek.  A zsűri által itt megállapított jelekből itélve, ezek a borok még szebbek is lesznek.

Kedves Borbarátok és még kedvesebb Petrányi borkedvelők,

Bár Borklub időpontról a kiszámíthatalan szüret miatt egyelőre még álmodni sem merek, de azért titkos Borklubhoz illő meglepetésre készülök. Ha az időjárás is úgy akarja, akkor jövő hét vasárnap este talán meghívhatlak Benneteket egy korszakindító eseményre, valahová, ide Pátyon.

Ez így nagyon rejtelmes, a hét közben majd igyekszem konkretizálni a dolgot. Süssön a Nap, ne zuhogjon, akkor összejön.  Drukkoljatok.

Addig is van néhány jó boros hírem. Némelyik annyira jó, hogy -akinek van- tán mindjárt ki is nyit egy Petrányi palackot.

Örömmel értesítek mindenkit, hogy tegnap kihírdették a 2007. évi Balatoni Borok Borversenyények erdményeit, ahol a Petrányi Pince megismételte a Balatonfüred-Csopaki Borvidéki Borversenyen elért eredményeit:

Kedves Barátaim a Borban,

Lassan elmúlik a nyár. Forróság volt, hamar lesz idén a szüret. Egyre több időt töltök kint a szőlőben. Nézegetem a a fürtöket, a szemeket. Vizslatom, hogy eléggé takar-e a lomb vagy épp ellenkezőleg napoztatni kellene már a fürtöket. Lessük az esőt, milyen lesz. Van ahol már egyáltalán nem kéne, de másik fajtánál még áldás. Szóval izgulunk és készülünk. Mindent kitakarítottunk, a héten a pincei munkákat is zárjuk, már csak a szőlőre koncentrálunk.

Az év borásza Vincze Béla lett.