Meghívó 1.
Kedves Borbarátaim!

EGY ÉVESEK LETTÜNK !
Visszatekintve a távoli ködbe vesző kezdetekre, nem hittem volna, hogy ily sikeres lesz a sokatok által életrehívott kis rendezvényünk. Nem hittem volna, hogy íly érdeklődés van a nemesebb nedűk és az azokat körbelengő sokszor többezer éves történések, legendák iránt.
Nem hittem volna, hogy elidegenedő világunkban már megindultak ellenfolyamatok, s igenis szükségünk van a baráti szóra, egy mosolyra, az együtt eltöltött esték élményére. Bár a teremben többnyire nemigen volt fűtés, mégis melegedtünk egymás tüzénél, a kortyokban tiszteltük a tájat, az alkotó embert, hallgattuk a legendákat, a többszázéves dalokat:
Cimbora, rád köszöntöm fél kupámat, cimbora kívánom, hogy élj soká!
Bár poharam egy fél kupával nem ér fel, de teljes szívemből köszöntöm rátok.

S mivel ünnepelhetnénk méltóképpen, ha nem legtörténelmibb borvidékünk, Tokaj ízeivel, zamataival? Legenda s valóság. Borzalmak a mélyben, reneszánsz már nemcsak a horizonton, de asztalunkon is. Ma is mérgező, továbbzüllesztő erők s cégek, emberek kik küzdenek, hogy megmutassák mi is az igazi tokaji bor.

Ritecz János

Meghívó 2.
Kedves Borbarátok,

Kicsit lassan, de ismét tekintélyes létszám gyűlt össze a péntek estére.
Tokaj előtt tisztelegni nem könnyű! Mert melyik Tokajt keressük? Azt a 80-90 %-ot, amely képes volt olyan alacsony minőségű szőlőt előállítani (a borról már nem is beszélek!), hogy a míves alföldi és távolabbi hamisítóműhelyeknek olcsóbb volt a 28-32 Ft-os szőlőt megvenni, mint a kristálycukrot? Szerintem túl voltak fizetve, a tőkénként lehozott 3-4 kg szőlőért.
Ellenben azt tudjátok-e, hogy aki csak 1,5 kg-ot szedett le egy tőkéről már megkapta a 60-62 Ft-ot is? Milyen ragyogó! Duplája az ócska szőlőnek. De számoljatok csak!
100 tőke x 3,5 kg szőlő x 30 Ft = 10.500 Ft
100 tőke x 1,5 kg szőlő x 60 Ft = 9.000 Ft
Ha azt a 10-20 %-nyi Tokajt keressük akik a hagyományos vagy az újabb utat járva megelégszenek a tőkénként leszedett 0,5-1,5 kg szőlővel, akkor nincs könnyű dolgunk.
Ráadásul a 1,5 kg-os termés több munkába, ktg-be is kerül (figyelmesebb metszés, fokozottabb zöldmunka, zöldszüret, napoztatás, ha kell, stb.) Arról nem is beszélve, hogy aki ebből akar bort csinálni, annak keményen be is kell fektetni a feldogozóba, pincébe, míg a 30 Ft-os szőlő is mindig kierjed valahogy, valamiben és valahol.
Mondd, Te kit választanál?, teszem fel hát a korában legendás, de most csak költőinek szánt kérdést a termelőkről. De míg őket fel sem sorolom, addig bemutatom, hogy miből is választhatnánk:
furmint, hársevelű, sárga muskotály, kűvéi ezeknek, , Ugyanezek késői szüreteléssel, aztán a két szamorodni (miért is van e bortípusnak olyan szlávos neve?), a máslás, és fordítás, 3-4-5-6 putt aszuk végül pedig az aszuesszencia és a tiszta esszencia. Mindez hagyományos és új megfogalmazásban.
A mi szokásos 7 tételünkhöz képest ez rengeteg. Nincs mese! Tokajra máskor is vissza kell térnünk, a holnap este nem lesz elég.

Találkozunk tehát nov.25-én, péntek este 20.00 órakor szokott helyünkön, Vilma asszonynál a Közösségi Házban.

Ritecz János

Képek: Tokaji csendélet, Amikor még törtek a dugóhúzók...