Pátyi Advent plakát
 

 

 

A Magyar Rádió Gyermekkórusa 1954-ben alakult, Botka Valéria és Csányi László vezetésével. 1995 óta a Gyermekkórus művészeti vezetője Thész Gabriella Liszt-díjas karnagy; karnagytársa 1997-től Nemes László Norbert. A Kórus műsora a gregorián zenétől a reneszánsz vokális többszólamúságon át a kortárs zenéig terjed. Kodály és Bartók művei mellett különös figyelmet fordítanak ma élő magyar és európai zeneszerzők műveinek bemutatására is.

 

A gyerekek hatéves korukban felvételizhetnek a Kórusba. A több részből álló felvételin zenei tudásuk és tehetségük mellett figyelembe veszik azt is, hogy a jelöltek milyen érettek, mennyire határozott a fellépésük. A Kórusba felvett gyerekek valamennyien a budapesti Marczibányi téri Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium tanulói. Az iskolában a tanrendjük eltér az ismert órarendtől, követi a Kórus rendhagyó időbeosztását. A gyerekek a Kórusban való éneklés mellett rendszeres hangszeres oktatásban is részesülnek, amely - továbbfejlesztve, kiterjesztve zenei képességeiket - lényeges kiegészítője  a Kórusmunkának. A Gyermekkórus is hozzájárult több ismert énekesünk, zeneművészünk pályájának indulásához, sikeréhez (pl. Kincses Veronika, Gulyás Dénes, Fischer Ádám és Fischer Iván).


A Gyermekkórus évente számos sikeres koncertet ad, a magyar és európai művészeti fesztiválok és ünnepi rendezvények állandó szereplője, több lemez- és televíziós felvételt készített itthon és külföldön egyaránt. Rádiófelvételeik száma meghaladja a kétezret. Rendszeresen részt vesznek oratorikus művek előadásában Magyarországon és határainkon túl is. Számos CD mellett közreműködtek például Kodály Psalmus Hungaricusának lemezfelvételén, amelyet Solti György vezényelt. Turnéztak már Európa csaknem valamennyi országában, többször az Amerikai Egyesült Államokban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanon.

 

A Magyar Rádió Gyermekkórusát és vezetőit – magas színvonalú művészi munkájuk elismeréseképpen – 2005-ben Bartók–Pásztory-díjjal tüntették ki.

 

Nos, 2007. december 1-jén ez a méltán világhírű együttes látogat el Pátyra a Művelődési Házba (Kossuth utca 77.) és ad adventi koncertet 19 órától. Ezt megelőzően a délután folyamán kézművesek települnek ki ünnepi kínálatukkal a bejárat közelébe. A helyszínen faszenes melegedők és forralt bor is szolgálják majd az emelkedett hangulatot.

 

 

A jegy ára 1.000.- Ft/db, rövid visszajelzést kérek igény esetén, mert max. 140-en férünk be!
 
Üdv
 
BM, Töki 68.