Hidrovetés

Fűvetés előtt érdemes megfontolni ezt a lehetőséget is:
http://www.hidrovetes.hu/
 
A kisfilmben elég jók összefoglalják mi is ez. 


Hétvégi és esti zajongás, fűnyírás

A területünkön nincsen semmilyen szabályozás, de tessék gondolni a szomszédokra!

Az este 8 utáni és reggel 8 előtti zajongás illetlenség, és állítólag készül is erről rendelet.
2009 tavaszán volt a lakók egy részének próbálkozása, hogy kerüljük a vasárnapi (és, ha lehet a szombat délutáni) fűnyírást, azaz, akinek nem gond, inkább hétközben csinálja meg.
Ez nem járt sikerrel, mert kevesen csatlakoztak a "mozgalomhoz".

 


Vízelvezetés, ároktisztítás

én is sokat bújtam a szakirodalmat fametszés-ügyben, régit és újat egyaránt, és a következő ökölszabályokat vontam le belőle, szívesen megosztom:
 
- általában (a barackoknál, almáknál mindenképpen, de még a mályvánál is) fontos, hogy levegős, napos legyen a korona: vagyis mindig minden befele növő ágat le kell nyisszantani könyörtelenül - vannak, akik arra esküsznek, hogy a sudarat (a fa tengelyét) is érdemes kivágni emiatt.
 
- sok múlik az adott gyümülcsfa 3. latin nevében jelölt fajtától: pl nekünk olyan cseresznyefánk van, amit ha nem állítunk meg a növésben, akkor elágazás nélkül nőne az égig - noha az általános nézet csergóval kapcsolatban, h nemigen kell metszeni...- tehát érdeklődni kell a pontos fajtáról a vásárlás helyszínén (ahol ilyet nem tudnak mondani, ott valószínűleg nem érdemes venni)
 
- a koronaalakító metszést a fiatal fán kell csinálni, később nem kell ill. nem érdemes, - csak mindig kicsit utánavágni/rövidíteni az ágakon
 
- ha nem terem a metszésünk után, nem biztos, sőt!, hogy a metszés lenne az oka: amikor frissen teljen virágban áll a fa, érdemes megfigyelni, hogy kb 3 napig van-e meleg, napsütés és szélcsend - ha akár az egyik is hiányzik, nem jönnek elő a méhek, nem lesz jó termés. Ez függ az adott fa virágainak kinyíltságától, az adott hely szélviszonyaitól stb - nekem tavaly +előtt sikerült szemmel kísérni a dolgot, működni látszik az elmélet.
 
- a többit rá szoktam hagyni a Jóistenre...

Macskatartás

Ajánlom az alábbi cikket a macskatartók figyelmébe, miel?tt (ahogy a cikk fogalmaz) elmérgesedik a jószomszédi viszony...

Az ebtartás

Jótanácsok, hogy hogyan viselkedjünk, ha agresszív kutyával találkozunk


Vízóra házilagos ellenőrzése

Elég sokan gyanakszunk, hogy a vízóránk nem mér pontosan. A hivatalos bemérés 30.000Ft, úgyhogy mielőtt kihívod a "profikat", érdemes elvégezni a házilagos ellenőrzést. Ha jogos a panasz nem kell fizetni a bemérési díjat, és kicserélik a vízórát.

Javaslom a köv mérési metódust:
1. Elzárni mindent a házban. Nem WC-zünk, nem mosunk!
2. Irány a vízóra akna, megnézni tényleg áll-e az óra.
3. Engedj vizet egy nagyobb vödörbe. min. 10-20 litert, akár 2-3 vödörbe is.
4. Olvasd le pontosan a vízórát. (Azt hiszem deci pontosságú az utolsó mutató.) Pl. 16,3 liter.
5. Utána végy egy pontos mérőedényt. Az 1,5 literes mérőkancsó a legjobb, mert akkor kevesebbet kell meríteni, mint egy 1/2literesnél. (Minél több merítés, annál nagyobb a mérési pontatlanság a kiöntéskor történő leolvasási hiba miatt, és annál több víz csoroghat mellé.) De ha ilyen tescos fajta, kalibráljad először, pl. turmixgép mérőedényével, gyerekcumisüveggel vagy valami pontosabbal.
6. Ki kell merni a vödrökböl a vizet ezzel a kalibrált kancsóval. Számold mennyit mertél ki, és máris megvan a referenciaérték, amivel össze kell hasonlítani a mérőóra állását.
7. Megismételheted az egészet még egyszer, más mennyiséggel. (16,3 l helyett pl. 25 v. 8 literrel)

Szelektív hulladékgyűjtés


Páralecsapódás tetőablakokon

Az ok elsősorban a belső térben lévő magas páratartalom és/vagy a szobahőmérséklet csökkenése. A tetőtéri ablakok felületén kialakuló nagyobb mennyiségű pára a beépítés technikai feltételeivel függ össze. Az üvegezés - az ablak helyzetéből adódóan - a függőleges ablak üvegéhez képest jobban hűl, így fokozottabban van kitéve a páralecsapódásnak. Alacsonyabb külső hőmérséklet és 40%-nál magasabb relatív belső páratartalom mellett a tetőtéri ablakokon a belső pára lecsapódhat.

Bővebben a Velux tájékoztatójában. (2 MByte-os pdf!!)
Velux tetőablakok karbantartása

Ötletek, tapasztalatok elsőkézből az itt lakóktól:
"Páralecsapódási problémánk nekünk is volt - nem tetőablakos- amióta beköltöztünk a házba. Szakértő megállapította, hogy ,,túl,, vagyunk szigetelve. A megoldást szellőztetőrácsok és páraelszívó motor utólagos beszerelése jelentette. Akinek esetleg hasonló a problémája annak az Aereco Kft - t tudom ajánlani."
**************
Pára-penészfelmérés: ash.hu
**************
"Hálistennek mindnyájunknál új az épület. Az építkezésnél bevitt sok hektó víz (malter, habarcs, beton, vakolat, festés, stb.) sokáig megmarad, évekbe telik, mire kiszáradnak a falak. Akinél külső hőszigetelő réteg is van, ott még nehezebben megy a száradás, akár 4-5 évbe is, mire normalizálódik a helyzet. Addig párás lesz odabent a levegő, és nem szabad meglepődni a penészedésen sem. A hideg sarkok hamar meggombásodnak ilyen nedves körülmények között. Nekünk az ecetes falmosás segített, bár színes falfestéknél nem tudom, hogy milyen színváltozást okoz az ecet, vagy más gombaölő szer.
Műanyag ablakaink vannak, és van egy egy csomó szobanövényünk is. Másképp fogalmazva az átlagosnál is párásabb a levegő, és jobban szigetelenek a nyílászárók.
A páragyűjtő masina drága, és nem elég hatékony, a vadonatúj ablakokat meg nem szívesen fúratja szét az ember a szellőztető nyílás kedvéért. Lehet, hogy leegyszerűsítem a dolgot, de szellőztetni kell, az segít."
**************
"Mi az 5. telünket húzzuk le ebben a házban. Ablakaink fakeretesek, drájvitunk nincs. Első évben minden sarok penészes volt, vettünk ehhez szükséges sprét - gyakorlatilag valami hipó-féleség. Volt, hogy naponta fújtuk, amikor nagyon hideg volt. Az ablakok nagyon párásodtak, a szélekre kis gomba is felrakódott. Sokat szellőztettünk.
Második évben hasonló volt a helyzet, bár valamelyest javult. Megoldás maradt. Harmadik évben már sokkal jobb volt, negyedik télen szinte alig volt gondunk. Idén egyszer vettünk észre kis gombát a sarokban.
Sok szellőztetés, gombaölőzés és türelem. A falak szépen száradnak."
**************
Páramentesítő gép bérlés

Vízlágyítás

vízlágyítási alapinformációk
Vízlágyítás, mint házi feladat - alapinformációk az Ezermester tolmácsolásában
Ioncserélős vízlágyítók - A Hidro-Prompt termékei
A CWG honlapja
A BWT & Christ honlapja

A vízlágyító gépek hazai fellegvára Nagykanizsán van. Ott sok vízlágyító gépet, ill. sót forgalmazó céget lehet találni.
De itt egy közelebbi cím: City-Therm Kft. (Budaörs, Petőfi S.u.71, 06-23-416-390)