Képek 

Idén is megtartottuk a már hagyományosnak tekinthető kanyar főzőversényet.
Hibátlan időjárásunk volt, meg pont annyian voltunk, hogy nem éreztünk sem zsúfoltságot sem káoszt.
 
A főzőversenyen 11 csapat vett részt, és a végén a 3 tervezett kategóriát kénytelenek voltunk átalakítani egy picit, a jelentkezők létszáma miatt.
Tanulság: jövőre legalább 1 héttel előbb kell leadni a jelentkezést és a tervezett étel nevét.
 
Így tehát kialakult egy Magyaros kategória, ami összefoglalta a magyarosan és hús felhasználásával készült ételeket, a Free style kategória ami a halas ételeket fogta össze, és a Reform/nemzetközi kategória, ami az összes többit tartalmazta.
 
És íme a díjazottak:
 
MAGYAROS KONYHA:
1) Bélpoklosok csapat (Paksi csalad) - Gulyás Paksiné módra
2) Radics Zsolt csapat - Királyi pátyi disznóság
3) Iron man club (Sugár Gábor es tarsai) - Palócleves
4) Róbert-Csíkos csapat - Marhapörkölt
 
FREESTYLE:
1) Kanyarbeli rabsicok (Dancsa Attila es bűntársai) - Pátyi kuttyogatós, (harcsaperkelt bográcsban pörcös túros csuszával)
2) Lencse Zoltán csapat - Tiszai filézett vegyes halászlé
3) Baba-mama csapat - Harcsa paprikas
 
REFORM/NEMZETKÖZI:
1) ZSMTE (Zsarnó és termeszetbaratai) - Húsnélküli húsleves, zöldség kompozició
2) Szabados Joyce - Krumpli holland stilusban
3) Horvath Szabolcs és a "köz szolgák" - Kőleves
 
Különdíjat kapott a Pátyi Táncos Klub, ami szép számban jelen volt.
 
A legfiatalabb résztvevő díjat Róbert Marcell vehette át, aki már 8 napos korában úgy érezte, beszáll a versenybe a szüleivel.
Többször figyeltük a tevékenységet, és szundikálással segítette ki a csapatot, a körülötte lévő zajok ellenére.
 
A legidősebb résztvevő díjat pedig Pali bácsinak ítéltük oda, aki megállás nélkül gyártotta a sült burgonyákat a népnek.
 
Szponzoralt dijat kaptak meg:
- Benedek Gyöngyi, mint a legjobb eredményt elérő női versenyző, egy a Show Haj szépségszalon által felajánlott 10.000 ft értékű utalványt
- Zsarnóczay István a legegészségesebb ételért, egy 2 személyes ételfogyasztási lehetősége az Avocado étterem felajánlásával
Köszönjük a lokálpatrióta támogatóinknak :)))
 

A zsűri munkáját nagy mértékben segítette az is, hogy profi chef volt az elnöke: Bereznay Tamás személyében (ha valaki nem ismerné: a Nők Lapja és a Kárpátia étterem chefje).
Tamást már évek óta piszkálom, hogy jöjjön el egyszer hozzánk Pátyra, de egyszer nem jött össze, másodszor későn jutott eszembe. Idén pár hónappal előtte kezdtem el nyúzni, de nem kellett nagyon erőltetnem magamat, mert azonnal igent mondott. Hallott már tőlem a kanyarunkról, meg a kemencénkről, meg az egyesületünkről, és láttam, hogy félig meddig elhiszi amit mesélek, de azért nem lenne rosz ezt személyesen is látni.
 
Tamás rendkívül módon meglepődött, hogy milyen itt nálunk a hangulat. Az elején úgy éreztem, idejött a kedvemért egy feladatot ellátni, de az első körút után a bográcsok közt, már láttam, hogy sikerült nekünk őt is belerángatni a hangulatos napba. Ismerve őt már lassan 10 éve, őszinte meghatódságot tanúsított a színpadon, amikor elmondta, hogy mennyire tetszik neki ez a "társaság".
Én arra kértem meg, hogy ha van rá lehetőség, hozzon magával 1 db könyvet, amit ajándékba tudunk adni az egyik nyertesnek. Ehhez képest, minden első dijazottnak hozott egyet, és a különdíjas Táncos Klub is sajátnak tudhatott egy dedikált példányt.
 
Szintén rendkívül jól érezte magát Körmendi Imre is, aki Tamás munkatársa szokott lenni ételfotózáskor. Imre igazábol úgy jott, hogy véletlenül talákoztam vele, Tamás munkahelyén.
Tomival éppen Pátyról beszélgettünk, egymásra néztünk, és azonnal jónak tűnt az ötlet, és megkérdeztük Imrét, hogy "mi dolgod van szombaton?"
Szegény..., az elején nem tudta mit válaszoljon, mert lett volna más elfoglaltsága (8 hónapos gyerekkel nem mindig lehet "ugrálni" csak úgy... akinek gyereke van az tudja ;-) )
De o is eljott, es ugy lattam, hogy a kivancsisaga jol lett megfizetve.
 
Na meg Németh Orsi!
Mivel női zsűritagra vadásztam, és őt nagy "konyhatündérnek" ismerem, az utolsó pillanatőan kértem meg, hogy csatlakozzon a zsűrihez.
A manőver sikerült: nem volt ideje német mondani! :)))) Orsi Borbély Tibor felesége, nagy gasztro-kutató, és rendkívül jó érzéke van az ételekhez.
Tamás arcán is láttam néhányszor egy őszinte meglepetést, amikor Orsi egy-egy ételről hibátlanul körvonalazta a jellegzetességeit.
Orsi nem tudja meg, de ez komolyan megpecsételi a gasztro-jövőjet itt a kanyarban :))))))
 
Miután eddig csak a másik oldaláról néztem a versenyeket (mint versenyző), fel sem merült bennem az a gondolat, hogy milyen lehet zsűrizni.
Idén kipróbálhattam ezt is, és azt kell mondjam, hogy egyben izgalmas meg rendkívül nehéz. A szerencsém az volt, hogy minden étel más és más volt, és a fent említett komoly zsűri társaság segített ott ahol a tudásom nem érhetett el.
Egy fődijas csapattag, külön megkérdezte, hogy ugye "tényleg" megérdemelték, hogy nyerjenek. A kérdés nyilván azért merült fel, mert a kis közösségünkben nehéz elvonatkozni a személyes kapcsolatoktól. Vannak barátaink, ismerőseink, kissé szimpatikus/unszimpatikus szomszédaink. A zsűrizés folyamán viszont, megnyugtathatok mindenkit, hogy abszolút személytelen módon közelítettük meg a "problémát", főleg azért is, mert a két vendég-zsűritag egyáltalán nem ismert senkit. Ahol nem volt 100% együtértés, a többségi szavazás mindig megoldotta a kérdést.
 
És zárásul annyit szeretnék mondani, hogy tegnap rendkívül jó hangulat uralkodott a Forrási téren, legalább is én így éreztem.
Megint megtudtuk mutatni egymásnak és több vendégünknek, hogy igen "jó Pátyon élni", és a mindennapi áldozatokat is elfelejthetjük, ha a gyerekeink ilyen környezetben nőhetnek fel.
 


Meghívó: 

Időpont:     2010. Május 1. szombat
Helyszín:     Páty, Zsámbéki – kanyar, Forrási tér

Főprogram: főzőverseny. Zsűrizés kezdete: 13:00

VÁLTOZÁS: Nemzetközi ételek kategória helyett Freestyle kategória lesz!

Programok:

09.00 - 10.00 Májusfadíszítés és állítás. Előtte kemence felfűtés. A munka alatt a faállítók és díszítők, frissen sült meleg pogácsát kapnak, jóféle pálinkával kísérve.
10.00             Főzőverseny megnyitó.
10.15 - 11.00 Májusfamászó verseny, (jelentkezni a helyszínen lehet).
13.00             zsűrizés kezdete
14.45             Eredményhirdetés
15.00             Gyermek váltóversenyek
16.00             Meseszínház. Egész nap: játszóház stb.

Gyerek versenyek:

Mint értesültetek az idei Majálison is várjuk a bicikliseket, görkorisokat, és a legkisebb motorosokat egy kis versengésre.Idén már a Május 1. utcában tudunk robogni, a Határút felől indulunk, és a Forrási térnél lesz a cél.(korosztályonként növekszik majd a táv is)
 
Kétkerekű bicikliseket három korosztályba indítjuk:
- kicsik , közepes, és nagyok részére (-4; 4-6; 7-)
- Görkorisoknál egy vegyes kategóriát indítunk
- motorosoknál pedig nincs korhatár, de ezt inkább a legkisebbeknek szánjuk (itt nincs érem, csak jutalom minden résztvevőnek)
 
A jelentkezők összetétele, korcsoportja módosíthatja még a tervezett kategóriákat.
Jelentkezni egész nap lehet a helyszínen!!!
Gyere idén is versenyezz velünk pontosan 15:00-kor!!!!!!



Néhány hasznos információ:

- Asztalt, padok, széket hozzatok magatokkal! A szaletlik, ill. az egyesületi padok csak korlátozott férőhelyet jelentenek.

- Evőeszközöket, tányérokat hozzatok! Fogunk venni műanyag evőeszközöket, tányérokat, amiből vehet mindenki, de azért nem kell feleslegesen ezeket használni.

- a gyerekfoglalkoztató az Avokádó étterem teraszán lesz, a Bárka Alapítvány rendezésében. Idén az ugrálóvárat leszavaztuk, mert nagyon drága, helyette a foglalkoztató lesz komolyabb + jönni fog egy lufihajtogató bohóc.

- Az alkoholmentes büfé idén az Avokádó étterem szervezésében lesz. Ugyanitt lesz kóstoló is. Bort nem fogunk árulni, csak sör lesz.

- Idén a frissen vetett gyepet még kímélnünk kell! Ezért a főzés és a színpad a tér melletti utakon és a játszótéren lesz. Csak indokolt esetben gyertek autóval, parkolni nem nagyon lehet majd a téren. A fözést az utakon, max. az árokban kellene megoldanunk. Csináltattunk borgácsaléteket, ezekben lehet majd tüzet rakni.

- A főzés végeztével kérjük, hogy minden csapat takarítson el maga után!



Minden érdeklődőt, versenyző csapatot, kíváncsi látogatót szeretettel várunk!
A szervezők:  Páty Zsámbéki–kanyar Lakóparkért Egyesület tagjai.


Kedves versenyzők!


A már hagyományosnak minősülő májusi főzőversenyünk idén is próbál megújulni egy kicsit.
Néhány hibából és tanácsból tanulva, íme az idei kiírás, ami tartalmazza a szabályokat és a menetrendet:
 
- A verseny nevezési díja jelképesen 1000 Ft/csapat, amit a helyszínen fizetendő
- A csapatok létszáma nincs korlátozva
- Idén(től) úgy döntöttünk, hogy kötelezővé teszünk néhány alapanyagot. Hogy a magyar hagyományokat erősítsük, a "Magyaros ételek" készítőinek kötelezően pirospaprikát és vöröshagymát használniuk kell
- Három kategóriában lehet versenyezni:
  * Magyaros ételek (kötelező alapanyagokkal)
  * Nemzetközi ill. egyéb konyha (teljesen szabad, de magyar paprika használata nélkül!)
  * Reform konyha (nem tartalmazhat állati eredetű fehérjét)
 
- A főzést 10 és 13 óra között kell lebonyolítani
- Az első 22 jelentkező számára tudunk biztosítani tűzrakó helyet + a kemencét is néhányan igénybe tudják venni
- Minden alapanyagot a helyszínen kell előkészíteni. Otthonról csak burgonyát szabad pucolva hozni. Minden egyéb félkész alapanyagot a helyszínen kell elkészíteni (pl. debrecenit főzni vagy előfőzni csak a téren szabad)
- Tervezünk 1-2 indukciós lapot is rendelkezésre bocsátani azoknak akinek kellhet.
- Tűzifáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia
- Minden nyertest megkérünk, hogy a receptet, az elkészítési eljárással kiegészítve, tegye közzé a verseny után
 
- A zsűrinek külön asztala lesz, ahova kérjük, hogy minden csapat minden zsűritagnak külön szolgálja fel az ételt!
- A tagok keveset fognak enni (mert sokat kell kóstolniuk), szóval itt nem kell csodamennyiségekkel készülni
 
- Minden csapat a maradék főztjét eladhatja a megjelent embereknek. "Demokratikusan" 400 Ft/adag áron. Érdemes többet főzni a csapatoknak, hogy a látogatók is tudjanak enni.
 
- Kategóriák:
1. Magyaros ételek
2. Nemzetközi ételek kategória helyett Freestyle kategória lesz!
3. Reform ételek

- Díjazás:
Díjak:         első három helyezett feliratos arany, ezüst és bronz fakanál
Különdíjak:     legfiatalabb versenyző, legidősebb versenyző, különdíj




Jelentkezés a főzőversenyre: e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Érdeklődés, információ: 20-454-4458