Képek hamarosan!

Utószó:

Kedves Szomszédok,

Örömmel értesítek minden bor és jó társaság iránt érdeklődő szomszédot, szerte kis falunkban, hogy pénteken este nagyon kellemes együttlét keretében kóstoltuk meg a 2016. évi újborokat, az új töklevest, és az idei libaságokat.

Nem véletlen, a kellemes együttlétet emelem ki, mert 13-an voltunk az asztal körül. Sokan emlékezhettek a 40+ méretű tömegekre. Mindig jó érzés volt, hogy ennyien érdeklődnek, de ennyi embert jól esően ellátni, mi tagadás, több értelemben is megszakadtunk.  Úgy tűnik, itt is a kisebb társaságméret az ideális.  Mindenki szavát értjük, nem ürül ki a pohár az elsőknél, mire az utolsó poharat is kitöltöttük. Közben, mellette, utána jut szó bemutatásnak, véleménynek, ahangulatnak körbe-keresztbe az asztal körül. Úgy vélem a jövőben sem szabad 20 főnél nagyobb méretre célozni.

Külön élmény volt a Paághban az étkek tálalása. Leveses tál az asztal közepén, mindenki magának szed, amennyi jól esik, s svédasztal a libákkal, a köretekkel, majd desszert a végén. Az étkek finomak voltak, s nem utolsó sorban a méretekkel sem volt probléma, sőt. Lajosék kitettek magukért. Jól jelzi a hangulatot, hogy nemcsak a borok, de az R.Zsolti által beszerzett 10 palack minőségi szikvíz is elfogyott.

Szerintem a borsorral sem volt probléma. Volt megint olyan újbor, ami a többi tükrében kissé lendületlenebb volt. A közepesen induló, de "nagyfenekű" rosénak viszont méltó párja volt egy másik rosé, ami nagyon hozta a várt rosé-élményt. A fehérborok most nagyon a helyükön voltak, a vörösek pedig a legalább olyan jó, ha nem jobb mértékben teljesítették az friss vörösökkel szemben támasztott igényeket. Különben is a kötött program Gamay szőlője kb. ennyit tud a legjobb borászoknál is.

Új helyen voltunk, a Paágh-ban. Innen is köszönet Irma néninek, hogy a féltett-óvott Közösségi Házat annyi időn keresztül rendelkezésünkre bocsájtotta. A sok év alatt mindössze egyszer volt kisebb baleset, de az áldozatul esett kenyérkaspókat hamar pótolni tudtuk. Jó volt, hogy a teremben minden évben más-más kiállítás attribútumaival osztottuk meg a teret, ami külön, nem pótolható élményt is adott, s amikre mindig nagyon vigyáztunk. Klubunk teljesítményét e szempontból is dicsérni kell.

Sokáig volt bája annak is, hogy a szomszéd főztje kerül az asztalra. Azonban, rohanó világunkban idővel, az ezzel járó iszonyatos munka és szervezés a beszerzéstől a tálalásig, majd a mosogatásig sokaknak kedvét vette. Egyre inkább teherként, s nem örömként jelent meg a Márton-napok összehozása. Most gyakorlatilag ugyanannyi pénzért, mint tavaly, felhőtlen estét sikerült összehozni.

Már személyes levélben is megköszöntem minden segítő szomszédnak a munkáját, de most ismét megteszem. Köszönöm, hogy segítettetek egy hagyományt megteremteni, s a működtetési tapasztalatokat megszerezni.

Sokat beszélgettünk a régi bortúrákról is. Igényként mindig is jelen volt az utolsó 2009. évi óta. Témaként régebben is, most is többen szóvá tették, hogy miért rejtegetem előlük Csopakot. A szerénység kötelez, de legyen! Február végére-március elejére próbaképpen összeütök egy 1 napos CSopaki Túrát. Max. létszám 15-20 fő lesz. Kettő, maximum három pince fog beleférni egy reggel 8 órai indulás és éjjel 12 óra körüli érkezéssel számolva. Első kóstoló max. 5-7 bor egystzerű falatkákkal, második 5-7 boros kóstoló ebéddel, a harmadik pedig igazi csopaki kulináris vacsorával, megpihenéssel. Januárban kitárgyalom a költségkereteket.

Addig is egy kis ízelítő a 15. évét most ünneplő Petrányi Pincétől:
http://borigo.hu/aktualis/00615/15-eves-a-petranyi-pince
http://www.borsmenta.hu/iszunk/kerek_ahogy_van 

Üdv,
Ritecz János

Meghívó 2.:

Kedves Bor- és Libakedvelő Szomszédok Kanyartól a Dobogóig, szerte Pátyon,

Libás Borklubunk egyre határozottabb formát ölt. Kialakult a menü, rögzítettük a költségeket. A menü kialakításában abszolúte nem tértünk el a hagyományoktól. A boroknál leszek izgalomban, fel tudok-e fedezni izgalmas új szereplőt? 

  • Előétel: libatöpörtyű lilahagymával
  • Leves: Sűtőtökleves
  • Főfogás: Sült libacomb párolt káposztával és hagymás törtburival
  • Desszert: Lúdláb torta a közeli műintézményből

A borsor folyamatosan fog kialakulni. Egy biztos, idén friss, ropogós savakra, nagy gyümölcsökre számíthatunk a fehéreknél, a roséknál. Villányban és Szekszárdon nem volt kritikus az idő, mint a Balatontól fel Északnak, tehát a friss vörös vonal szépen fog mutatni. A boroknál most még két dolog biztos. Szűkebb pátriánkat a borvidék Budai kerületét biztos fogja egy bor képviselni. A másik biztos pont, hogy nov. 25-ére megérkezik egy Beauloais is. Ha olyan lesz, mint tavaly, nagy örömben lesz részünk.

Az étkekben megegyezve, a borárakra ránézve, örömmel tudatom, hogy sikerült a tavalyi költségkereten belül maradni!

Részvételi díj: 7000,- Ft/fő

Helyszin: Paagh Étterem

Mint előző levelemben említettem, a jelentkezést e-mailban várjuk, s a jelentkezés a részvételi díj min. 50%-ának befizetésével lesz érvényesítve, max. 40 fős létszámig.

A részvételi díjakat előzetes telefonegyeztetést követően vagy esti becsengetéssel két helyen tudjuk fogadni:

  • Móricz Zs. 62. Riteczék,
  • Móricz Zs. 67. Topiék

Ebben az évben is felhívjuk a figyelmet, hogy az ételbeszerzés miatt a jelentkezéseket november 22-én, kedden 20 órakor zárjuk. Az ezt követő, esetleges lemondás esetén csak a részvételi díj felét tudjuk visszafizetni. Ugyan a tortarendelés véglegesítésénél ragaszkodtak a déli 12 órához, de ezt a kockázatot bevállaljuk.

Készen áll a program, rajtatok a sor, gyertek jelentkezzetek! 
Szép étkek és borok mellett alkalom egy jó találkozásra, egy jó beszélgetésre.
Csak folyvást-folyvást. Évente egyszeri, vissza nem térő alkalom!

Üdv,
Ritecz János

Meghívó 1.:

Kedves Szomszédok szerte a faluban,

Ismét elmúlott egy év. Megújult a természet, tavasszal kihajtottak a szőlők. Év közben ugyan történt jégverés s a gombák is hevesen támadtak, valamennyi szüret azért mégis lett. Látom, a piacon már kezdenek megjelenni a 2016-os borok. Előzetesen csak annyit, hogy ez az év, úgy tűnik, a Balatonnál, s felfelé Északra, nem a vörösborok éve lesz. Viszont szépnek tűnnek a rosék, s mivel idén nem volt napégetés, akár kiváló fehérek is készülhetnek.

Ideje hát megkóstolni az újborokat, szokásosan a libákkal egyetemben.

Időpont: 2016. november 25., este 20.00 óra.

Míg a természet évente újul meg, három-négy évente Márton-napi Borklubunk is változik. Kerestük, keressük a tökéletesebb megoldást, hogy emlékezetesen szebb és szebb élményt nyújthassunk.

Sok az új szomszéd, ezért idén is mellékelem a Márton nap történetéről szóló kis összefoglalót és kicsit visszatekintek az elmúlt évekre is.

Történetünk valamikor a Műv.házban kezdődött. Onnan átöltöztünk a sokkal otthonosabb Közösségi Házba. Felszolgálásban egyszer vettünk igénybe 1 fő külső segítséget, amúgy mindig önfeláldozó társaink főztek, sütöttek és szolgáltak fel. Voltak kisebb változások, de egy nem változott, az est közösségi összefogással, teljesen önköltséges alapokon lett megszervezve. Higgyétek el, sok-sok gyűrődés volt ez mindig néhány embernek. Az est előtt is, de előfordult, hogy utána is. Itt is megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem nekik több éves áldozatos munkájukat.

Ez évtől új formában folytatjuk tovább a Márton napokat. Beköltözünk a Paagh étterem emeleti termébe, s a Paagh konyhája fog főzni ránk. Levestálak lesznek a terített asztalon, s svédasztalos lesz a főfogás és a desszert. A Paagh konyháját ismerjük, messze földről is járnak oda. Nem lesz otthon főzés több tűzhelyen 40 főre, az azzal járó logisztikával, izgalmakkal.

Helyszin: Paagh Étterem a Rákóczi úton.

Egy valami nem fog változni. A borok továbbra is a legjobb helyekről fognak érkezni. Mint ismeretes a Beaujolais-t nov. 18-át követően kapjuk meg, a többi bor beszerzése folyamatos, ahogyan elérem őket.

Jelentkezni az előző évekhez hasonlóan, a listán vagy magán emailban lehet. 

A jelentkezés a részvételi díj 50%-ának befizetésével lesz érvényesítve.
A jelentkezések zárása max. 40 főnél vagy november 22., kedd, 20.00 órakor.

Remélem, akik lemaradtak a tavalyi évben, most be fognak jutni, s akik tavaly jól érezték magukat ismét kellemes emlékekhez jutnak majd.

A menü, s a tőle függő részvételi díj kidolgozás alatt van. Részletek szerdán, csütörtökön várhatók.

Üdv,
Ritecz János