Köszönet:

Kedves Bor- és Libaélvező Olvasó,

Lassan elmúlik a Márton-nap köré szervezett ünnepségek, újboros, libapecsenyés vacsorák időszaka. Újra találkozhattak egymással, vigadhattak az emberek, szomszédok. Élvezhették az új borokat és az eddigre felnövesztett libák húsát. Kóstolhatták az ősz terményeit, amikkel még nem is olyan régen ki kellett húzni a komor, fagyos téli napokat. Ma persze már más, hisz nem gyarmatáru már a banán sem, egész évben kapható. Napra, órára pontosan érkezik el hozzánk is Burgundiából a Beaujolais, de évek ótafelsorakoztak mellé a magyar újborok is. Tán egyedül a liba tartja a régi ciklust, mert a tavaszi tojásból ekkorra lesz pecsenye liba méretű jószág. Friss húsért tehát legalább eddig illik várni.

Kevert világban élünk. Míg élnek velünk hagyományokká nemesült természeti/termelési ciklusok, rengeteg új hatás is ér bennünket. S, mivel hatásra ellenhatás a válasz, az emberekből jót is, rosszat is egyaránt kihoz.

Ezért olyan fontosak a címzetes alkalmak, amikor mi, szomszédok találkozhatunk egymással. Új ismeretségek, új barátságok keletkezhetnek ekkor, régebbi feszültségek oldódhatnak egymás jobb megismerésével. Egyesületünk ezért tartja hagyományos programjait: a szomszéd találkozók lehetőséget teremtenek agglomeráció adta utazgatós stresszeinkből való kilépésre, leginkább alvásra használt falunk életének színesítésére. .

A Márton-napi Libás Borvacsora egy ilyen címzetes alkalom az összejövetelre, lehetőség sokaknak a csigaházból való kibújásra. Esély, egy pohár bor mellett.

Az idén is sokan éltek a lehetőséggel. Mindenkinek köszönjük, aki eljött, s megjelenésével emelte az esemény rangját. Pár jó órát szerzett ezzel magának, s adott magából a többi megjelentnek.

A hivatalos műsoron kívül spontán események is történtek. Egy kedves szülinapi köszöntő, a hozzá járó tortával, egy izgalmas bor megkóstolása, amit borismeretektől alaposan felizgatott, ősi Borklubtagunk már a saját hordójában készített és érlelt. Nem semmi. Jól telt az este.

A vidám, együtt töltött órák után, most azoknak szeretnék köszönetet mondani, akiknek önzetlen szolgálata nélkül ez az este sem jöhetett volna létre:

Köszönöm Erdősi Annának, hogy sok év fő-fő közreműködői munkája mellett most a személyes szállítást is felvállalva, profin elkészített, fantasztikus ízű konfittált libahúshoz is hozzásegített minket. Az előétel lilahagymás libatepertőjéről már nem is beszélek, ami olyan gusztusosra pirult, hogy majdnem magam is megkóstoltam. A libaságokat egyedi ízlésem miatt sajnos csak egy hasonlóan elkészített báránycomb felől tudom megítélni, de mondom, nagyon jól néztek ki, s láttam az arcokon, hogy a zamata is rendben volt. Annának további, hagyományosan önként vállalt feladata az asztali díszek beszerzése is, de nem utolsósorban az est bevételi-kiadási szaldójának vezetése, beszállító szomszédainkkal való elszámolás, az egyenleg maradékának átvitele a következő évi Borklubokra, Márton-napokra. Szóval rengeteg szolgálat van a vállán, s mindet kiválóan látta el.

Köszönöm Borbély-Német Orsinak, hogy két év után, ebben az évben is elkészítette azt a könnyed, tökmaggal és tökmagolajjal megbolondított sütőtökkrémlevest, amihez foghatót eddig még kevesen kóstolhattunk.

Köszönöm a C'est la vie kávézóból Fantha Zsuzsinak a gyümölcsösre csavarintott ízvilágú mousse-t, amit javasolok mindenkinek kóstolásra egy méla, kávéra vágyós, lusta délutánon. A csokiféleségek és a jóféle vörösbor egymást izgató kapcsolata lassan egyre inkább ismertté válik. Remélem, a mousse mellé kínált Pinot Noir-t jó párosításnak találták a résztvevők. Szerintem a mousse könnyedségéhez, pont az a Pinot Noir íz-zamatvilág illeszkedik, ami a Pinot-t olyannyira megkülönbözteti a többi vörösbortól.

Köszönet illeti Radics Zsolti PBT társamat is, hogy idén is ugyanannak a francia termelőnek a Beaujolais borát sikerült megszerezni, akinek tavaly. Így alkalmunk nyílt, íz- és zamatmemóriánk tesztelésére, fejlesztésére is. Stílusos szódásüveg az asztalon? Pátyon találkoztatok már ilyennel? Nos, Zsolti ezt is elhozta hozzánk.

Nem sorolom, de további önkénteseink rámolták szét az asztalokat, rendezték be a termet, s pakoltak el mindent utána, hogy a Közösségi Ház a másnapi táncos programra készen álljon. Így megy ez nálunk a Borklubban. Egymás örömét szolgáljuk. Aki eljött, mindenki megtett mindent az estéért, hogy sikeres legyen.

Ismét köszönöm a részvételt, a jó hangulatot.

A szolgálattevők nevében,
Ritecz János

 

Meghívó 2:

Örömmel jelentem, kialakult az éteksor:

Előétel: -libatepertő lilahagymával / friss sertéstepertő
Leves: - Sütőtökpüré leves
Főétel: - konfitált libacomb  gratin-nel és szilva chutney-val /  szárnyas averzióval rendelkezőknek valószinűleg  valami jóféle marhaszelet
Desszert: - Meglepetés a'la C'est la Vie

S persze a borok!  Friss infó, hogy a 2015-ös Beaujolais tételünk már országon belül van. Ez azért jó hír, mert az 1941-ben született rendelet szerint csak november 15-től adható ki e borféleség kereskedelmi forgalomba. Ínycsiklandónak annyit mondok előzetesben, hogy a Beaujolais egy nagy hagyományokkal bíró, jó játék. De mi volt a véleménye a Beaujolais-t adó szőlőről II. Bátor Fülöpnek és III. Jó Fülöpnek, úgy akkoriban, az 1360-1420-as évek környékén? Játéknak vették? Ó, nem! Rendeletben is megfogalmazva kivágatták, ahol érték. Szerencsére nem mindenhol érték. Nos, ezzel a hendikepes indulással érdekes igazán a mai sikertörténet, a Beaujolais-story.

Már nem kell sokat várni, pénteken talán megtudhatjuk, mi lehetett a Fülöpök problémája.

 

Meghívó 1:

Kedves Borbarátok,

Gyorsan közeleg november 20-ának péntek estéje, az éves termékbetakarítást megünneplő hagyomány közös örömben való megélése.

Az étek és italsorrend folyamatosan alakul, ahogy szoktuk, a következő levelekben közzé is tesszük.

Időpont: november 20-a, péntek, 20.00 óra
Helyszín: Közösségi Ház, a Rákóczi úton.
Várható részvételi díj: 7000,- Ft/fő.
Részvételi szándékot hitelesítő díj előleg: 3500 Ft/fő.

Jelentkezés:  nov. 17-e, 20.00 óráig, illetve FIGYELEM! a 40 fős létszám eléréséig. Amint a létszám betelt a LEVLISTÁN értesítést teszünk közzé.
Jelentkezni, előleget befizetni lehet telefonos egyeztetéssel és/vagy 18.00 óra után:
Ritecz János, Móricz 62.,
Erdősi Anna, Töki 66.

Visszamondás díja nov. 17-e, 20.00 óra után, 2000,- Ft/fő.

Az est sikere érdekében várunk jelentkezőket az alábbi munkák ellátására:

  • teremberendező 4 fő férfi, érkezés 18.30 órakor
  • asztaldíszítő, megterítő 4 fő, érkezés 19.00
  • étekkihordó 4 fő,
  • edényhazavitel, elmosogatás, tárolási helyre visszaszállítás 3-4 fő


A munkát a közösség érdekében tett szolgálatnak tekintjük. Anyagi javadalmazás nem jár érte, csak mosoly, puszi, jókedv, belső melegség, jóérzés.

Mint láthatjátok, vannak változások.

A rendező csapat nevében,
Ritecz János