Kedves Borbarátok,

Bár a jövő hétvége a Pátyi Pincenapoké, de mi péntek este újra találkozunk a friss kiállítással berendezett Közösségi Házban.
Bizonyára már mindnyájan tudjátok, hogy a rose borokat a legmacerásabb készíteni. Akkor is, ha egy pince csak kiegészítő kínálatnak alkotja meg, de különösen az, ha valaki egyik fő borának szánja. Kis titkainkról most teljesen fellebbentjük a fátylat. Egy pici előzetes: olykor még az is igaz lehet, hogy a nem sikerült rose a siller. Mindent elmondok, aki akarja, csínálja utána!

Az elmúlt pünkösdi hétvégén személyesen is sikerült ellátogatnom a lényeges rose pincészetekbe, ahol rose-járól minden borász külön is mesélt. Így megkóstolhatjátok a 2002 és 2003. évek legszebbnek kiválasztott rose-ját termelő pince friss, újra sikergyanús alkotását, de nem maradhat ki 2004. Év Borászának, a tegnap este a TV-ben is feltűnt Takler Ferencnek a rose-ja sem. Ez alkalommal a szokásos Petrányi pince szponzorációja mellett borával a Takler pince is szponzorálja esténket.
Az est programjának szánom még Borklub Kódexünk (honlapunkon megtaláljátok) megbeszélését, különös tekintettel az új tagok felvételi ceremóniájára. Bízom benne, sok jó ötlet lesz. A pázmándiak pl., akiknek a bora valamikor Angliáig is elért, két palackon deszkát fektetnek keresztbe, a csatornán való átkelést szimolizálandó. A felveendő páciensnek erre ráállva kell megkóstolni a poharába töltött helyi nedűt. Bár mi még csak borklub szint vagyunk, de a magból is előbb csíra lesz, azttán szökik szárba! Lehet, hogy egyszer borlovagrend akarunk lenni? Most még csak tanuljuk az ízeket-zamatokat, de ceremóniáink szintjét, ötletességét ne adjuk alább! Tehát ötleteket várok. A jó ötleteket a legközelebbi borklub esten magunkon próbáljuk ki. A legsikeresebbet kiválasztjuk és Kódexünk részévé emeljük.
Vegye mindenki figyelembe, hogy a rose borok erősebben terhelik az ízlelőbimbókat és a gyomrot, ezért a kisérő kiflik melltt a tepertős típusú pogácsák és a komolyabb zamatú sajtok jól fognak jönni. Múltkor a kóstolás végén fenomenális volt a fokhagymás pirítós. Sajnos, mire a levető mondatok után a kosárkához értem már alig maradt. Ez ügyben aki valami finomat akar újra hozni, Erdősi Anna, főétekmesterünkkel egyeztessen.

Üdvözlettel, Ritecz János
A rosé kóstolás értékelése

egy kis ráadás: Ötezer éve készítenek már bort Cipruson