Meghívó 1.
Bor-e a pezsgő vagy valami más?
Don Perignon az Hautviller-i szerzetes vagy angol borkereskedők találták fel?
Minden borból lehet pezsgőt készíteni? Kékszőlőből fehér pezsgő?
A pezsgőhöz való szőlőt külön kell-e termeszteni avagy a rossz szőlőből készül a pezsgő?
Fagyasztás után degorzsáljunk avagy inkább a transvasier eljárást válasszuk? Mi az, hogy tankpezsgő?
Találtatok már fehér csíkot egy pezsgősüveg alján? Rázóállvány, csuklómunka, mi az?
A pezsgő és az éjszaka. A végzet asszonyai. Kaviár és pezsgő. Szecesszió. Romantika
Az özvegy: Veuve Cliquot.
Milyen a pezsgő ha nem francia Reims környékéről a Marne völgyéből, Champagne-ból?
Szabad-e pezsgőt otthon elrakni érlelésre? BSA cuvée és millésimé pezsgő?
Assamblage és a Champagne-i terroir.
Blanc de blancs vagy blanc de noir és a rosé. A Pinot noir, a Pinot meunier és a Chardonnay.
Henkell, Wiesbaden, 1830 körül. Pezsgő Franciaországon kívül.
1850 körül Hubert, Törley, Littke, majd Francois a klasszikus magyarok és a kékcimkés Hungária Extra dry.
A Spumante. Olasz, spanyol és újvilági pezsgők.
Izgalmas kirándulás lesz. Várlak Benneteket, mert új indulónkat (hímnuszunkat) is be kellene tanulni, nemde?
De ne feledjétek! JELENTKEZÉS szerdán, max csütörtök reggel !!!! A pezsgőhöz illő beugró 2000,- Ft/fő.

Meghívó 2.
Jó hír, hogy elég lesz estére a szokott 1500,- Ft/fő. Szomorú hír, hogy itt tart a pezsgő piaca, azaz az agyonmédiázott borárak szinte magasabbak, mint a jó minőségű pezsgők árai, miközben a pezsgők költségtartalma akár duplája is lehet a borénak. Nagyon fontos, de filléres kiegészítőjévé degradálódott egy mondén éjszaka álmaink asszonyát/férfiát igéző gyertyafényes hangulatának.
Jobb hír viszont, hogy péntek este megtisztel minket Magyarország legautentikusabb, még aktív pezsgőmestereinek egyike. Ő a szakma finom rejtelmeit nem kisebb személytől tanulta, mint egy nyugdíjas parkettázó szakmunkástól. A történelem érdekes kelet-európai fintora, hogy ezt az urat Francois Józsefnek hívták és annak idején másfél óra alatt, 20 kilós csomagal kellett elhagyniuk céget, otthont. 1984-ben a névhasználatért kapott 100 ezer forintot és boldog ember volt, hogy egyáltalán visszahívták betanítani egy majdnem kihalt szakmát.
Ilyen kifacsarodott értékrendű, iránytű nélküli időket élünk, ahol legalábbis számomra nagyon felértékelődtek az igazi emberi kapcsolatok, vagy az a múltkori hangulat, amit dalaival két kollégánk igézett meg. Kérem hangoljanak újra, mert íly daloknak mindig lesz helye a 6. nedű megkóstolása után.

Utószó
Kedves Borbarátok,
Avagy mostantól fogva remélem pezsgőbarátok is.
Alkalmam és hangulatom volt elkészíteni a pénteki este összefoglalóját. Jó hosszú lett, de pezsgőről lévén szó, sok mindent kihagytam. Meglepetésekben most sem volt hiány. Nemcsak a kaviárral és eperrel még tovább emelt ízek, zamatok , de a szavak, dalok, a Daloskönyv, az újratalálkozás.
Köszönjük, hogy eljött közénk Békefi Árpád pezsgőmester, egy a kevés megmaradt autentikus közül. Köszönet a dalokért, a Könyv bemutatásáért Horváth Gábornak. Köszönet a kaviár és eperötletért.
Értékeket kaptunk. Emlékeinkben vigyük tovább és keressünk újakat. Amit e közben alkotunk estéinken, az is érték, klubélmény. A mi értékünk, amit majd mi is továbbadunk ismerőseinknek, gyerekeinknek. Hátha lesz egyszer gombfociklub is.
Most nyári szünet. Találkozunk a szeptemberi Nyitott pincék-Nyitott ajtók nyílttéri gálarendezvényen.
Jó nyarat mindenkinek.

Ritecz János